Плажовете на „Кърджали” и „Студен Кладенец” с отлично качество

Плажовете в България, с едно изключение, отговарят на европейските изисквания за чистота на водата. Това се вижда от последния доклад на Европейската агенция за околна среда за състоянието на водите за къпане в Европа. Данните са от проверките през сезон 2012 г., а тазгодишните тепърва започват и ще излязат догодина.

От доклада става ясно, че няма чувствително подобрение в общото състояние на плажовете ни и България се нарежда на 24-то място по чистотата им сред 30 европейски страни. По този показател страната чувствително изостава от преките си конкуренти за привличане на туристи - Гърция и Хърватия.

Според изследванията най-чисти са плажовете в Кипър, а най-мръсни - в Румъния.

Годишният доклад за състоянието на плажовете се прави по данни от изследванията за наличие във водите на бактерии ешерихия коли, на нефт и феноли, направени през 2012 г. Според резултатите ивиците се разделят на такива с отлично качество, които отговарят на най-високите критерии за чистотата, и със задоволително качество, които отговарят само на задължителните изисквания на ЕС.

В България се наблюдават 93 места за къпане, от които 4 са във вътрешността на страната - два плажа на язовир “Кърджали” и по един на язовирите “Студен кладенец” и “Пчелина 2” край Разград. И четирите плажа отговарят на най-високите изисквания за чистота на водата, което е подобрение спрямо 2011 г. Тогава само един от тях беше в категорията “отлични”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини