4 °C

Фейсбук ни призовава :”Да на турския език!”

Сезгин Мюмюн

Неправителствената федерация “Справедливост-България”отвори фейсбук страница под наслов “Да на турския език”.В нея лидерът на организацията Сезгин Мюмюн призовава българските турци да записват децата си да изучават майчиния си език в училищата.Преди два месеца той проведе серия от срещи в Североизточна България,на които бе отбелязан Международния ден на майчиния език.В страницата си във фейсбук Сезгин Мюмюн публикува обръщение,което публикуваме дословно:

 

ОБРЪЩЕНИЕ

 

 

от Сезгин Мюмюн – Председател на Гражданска организация

„Федерация Справедливост-България”

 

 

Уважаеми сънародници,

Майки и бащи,

Баби и дядовци,

Братя турци,

 

Съзнаваме изключително важната роля на езика, като белег на народността. Езикът се явява спойка - подчертаваща единството на хората в тази общност. Ако ние, турците в България, допуснем да забравим родния си език, то ще последва и нашето етническо обезличаване.

Срокът за подаване на заявления, в местните училища, за изучаване на майчин, език, от вашите деца, приключи на 18.05.2013г., но не бяха постигнати желаните резултати.

Към настоящия момент инициираме Национална кампания „Задължително изучаване на майчиния език”, с подкрепата на неправителствени организации и български граждани от турски произход, която очакваме и Вие да подкрепите. Нека всички ние да се обединим и да подкрепим тази кампания на фейс бук страницата „Да на турския език”.

Нека да не забравяме на какво бяхме подложени през годините- смяна на имена , забрана за говорене на майчин език, забрана за свободно изповядване на религията, принудително изгонване от Родината. Всичко това преживяхме, но забравихме най-важното, че чрез постепенното забравяне на майчиния език, ще загубим идентичността си като етнос.

Децата ни не могат да прочетат една книжка с детски приказки на турски език, защото не са ограмотени на майчиния си език.

Убедени сме, че със съвместните усилия на нашата гражданска организация всички заедно ще издигнем идеята за задължително изучаване на майчин език в системата на образованието, ще бъде продължение на нашите демократични искания и несъмнено ще има своя успех.

 

София Председател на ФСБ:

05.06.2013г. Сезгин Мюмюн

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
30 ное 2020
Последни новини