Фейсбук ни призовава :”Да на турския език!”

Сезгин Мюмюн

Неправителствената федерация “Справедливост-България”отвори фейсбук страница под наслов “Да на турския език”.В нея лидерът на организацията Сезгин Мюмюн призовава българските турци да записват децата си да изучават майчиния си език в училищата.Преди два месеца той проведе серия от срещи в Североизточна България,на които бе отбелязан Международния ден на майчиния език.В страницата си във фейсбук Сезгин Мюмюн публикува обръщение,което публикуваме дословно:

 

ОБРЪЩЕНИЕ

 

 

от Сезгин Мюмюн – Председател на Гражданска организация

„Федерация Справедливост-България”

 

 

Уважаеми сънародници,

Майки и бащи,

Баби и дядовци,

Братя турци,

 

Съзнаваме изключително важната роля на езика, като белег на народността. Езикът се явява спойка - подчертаваща единството на хората в тази общност. Ако ние, турците в България, допуснем да забравим родния си език, то ще последва и нашето етническо обезличаване.

Срокът за подаване на заявления, в местните училища, за изучаване на майчин, език, от вашите деца, приключи на 18.05.2013г., но не бяха постигнати желаните резултати.

Към настоящия момент инициираме Национална кампания „Задължително изучаване на майчиния език”, с подкрепата на неправителствени организации и български граждани от турски произход, която очакваме и Вие да подкрепите. Нека всички ние да се обединим и да подкрепим тази кампания на фейс бук страницата „Да на турския език”.

Нека да не забравяме на какво бяхме подложени през годините- смяна на имена , забрана за говорене на майчин език, забрана за свободно изповядване на религията, принудително изгонване от Родината. Всичко това преживяхме, но забравихме най-важното, че чрез постепенното забравяне на майчиния език, ще загубим идентичността си като етнос.

Децата ни не могат да прочетат една книжка с детски приказки на турски език, защото не са ограмотени на майчиния си език.

Убедени сме, че със съвместните усилия на нашата гражданска организация всички заедно ще издигнем идеята за задължително изучаване на майчин език в системата на образованието, ще бъде продължение на нашите демократични искания и несъмнено ще има своя успех.

 

София Председател на ФСБ:

05.06.2013г. Сезгин Мюмюн

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини