Гъсеници нападнаха овошки и гори в Момчилградско

Община  Момчилград организира среща на кметове на населени места с представители на Растителна защита – Кърджали и на Държавно горско стопанство – Момчилград, за да бъдат обсъдени  възможностите за борба с нашествието на марокански скакалци и  листогризещи гъсеници.

Огнища на марокански скакалци се появиха в землищата на селата Груево, Седлари, Горско Дюлево, в района на Нановица. Община Момчилград осигури препарати, а кметовете на населени места организираха пръскане с препарати и гръбно-моторни пръскачки на засегнатите участъци преди месец, но скакалци продължават да нападат площите. Специалисти коментираха, че не става въпрос за  каламитет  т.е. не може да се очаква пръскане с вертолети.

В същото време кметовете на населени места съобщават, че гъсеници нападат овошките и гората. Кметовете ще направят проверка и ще изпратят писмени сигнали до ДГС- Момчилград за разпространението на листогризещите гъсеници, за да бъде направена проверка.  Гъсеници нападат гората в районите на селата Биволяне, Постник, Пазарци, Лале, Звездел, Джелепско, Нановица и др. Обходът на експерти преди седмица  показал, че разпространението на гъсеници не е достигнало  праг на вредност. Днес обаче кметовете алармират, че гъсениците продължават да се разпространяват. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини