ДПС иска промяна на изборната система,губи мандати в Кърджалийско

Молитвата

ДПС ще настоява за промяна в методиката на разпределението на мандатите по системата Хеър-Ниймаер, тъй като тя води до изкривявания и абсурди при печеленето на депутати. Това заяви днес в Джебел лидерът на ДПС Лютви Местан, който отбеляза постижение за депутат във Видин само с 474 гласа и пробив на БСП в Кърджали с 8 000 „Ако трябва да говорим с военни термини, ДПС проби червената крепост Видин и завладя столицата. С 474 гласа имаме депутат във Видин така, както социалистите с 8 000 гласа взеха мандат в Кърджали. Това са игри на системата и се радвам, че и медийните анализатори са достатъчно наясно с изкривяванията, които дава новата система за разпределение на мандатите, а това трябва да се промени, това е анормално”, подчерта Местан. Според него единственият шанс ДПС да няма мандат във Видин е бил в това движението да регистрира нула гласове, т.е. дори и само при един глас там е било напълно възможно да бъде спечелен един мандат. Това обаче Местан не го смята за разширение на партийното влияние, но във Враца за пръв път е спечелен мандат с реални близо 9 000 гласове.

Лидерът на ДПС уточни, че не става дума за връщане на системата Д’онт, че въпросът не в разликата между нея и Хеър-Ниймаер, а във вторичен акт от методиката на разпределението на мандатите. Всичко зависи от втората стъпка, вероятно Хеър-Ниймаер беше умишлено въведена през 2009 г. с цел именно да се получат тези изкривявания, посочи той.

Запитан какви претенции ще предяви ДПС за постове в евентуалния кабинет, Местан подчерта, че всякакви въпроси, свързани с количествени параметри на участието на политически сили в новия кабинет, се разполагат в логиката на коалиция от традиционен тип, при който властовите позиции се разпределят на определен пропорционален принцип. „Страната се нуждае от друг тип правителство, преобладаващо експертно-политическо. Ние искаме отношение към постигането на парламентарното съгласие, което ще стои зад новия кабинет. ДПС ще съучаства много активно в обсъждането на програмата на Пламен Орешарски, ще я подложим на градивен анализ и критики”, заяви депутатът от Кърджали Местан. Групата на ДПС няма да подкрепи програма, визираща отмяна на плоския данък, но би обсъждала  темата за необлагаем минимум, през който държавата да реализира социалната справедливост, само след много точен анализ какво би било отражението върху фиска. Хората на ДПС в парламента ще предложат и конкретни идеи, които не са включени в програмата на номинирания за премиер Орешарски, свързани с отпушването на предприемачеството в България.

„Държавата от рекетьор на бизнеса трябва да се превърне в негов партньор. Това означава не само освобождаването на бизнеса от данък партийна лоялност, а облекчаването на много лицензионни режими. НАП при управлението на Борисов-Цветанов се превърна в своеобразен наказателен отряд, а обект на тези акции беше и коректният български бизнес. Защото къде ще се насочват наказателните акции на НАП зависеше не от това кой бизнес е изряден при плащането на данъците и кой не е, а от това кой се е подчинил на ботуша на ГЕРБ”, подчерта Местан.

Според него новият кабинет трябва да бъде първият, който да проведе срещи по браншове и да попита бизнеса кои са 5-те неща, които трябва да бъдат променени, но с благоприятен ефект за създаването на нови работни места и подобряването на инвестиционния климат в страната. Минималният размер на инвестициите, срещу които държавата поема определени ангажименти спрямо инвеститора, може да бъде драстично намален, за да се отпушат вложенията от порядъка на милион до 500 000 евро, посочи лидерът на ДПС.

Той определи блокирането на опитите за съставяне на правителство след втория проучвателен мандат като въпрос на национална безотговорност. Незабавно трябва да се сключи споразумението с ЕС за новия 7-годишен планов период, през който България ще получи 15,2 млрд. евро преки субсидии, подчерта Местан.

Запитан готов ли е на изненади от страна на лидера на партия Атака, той повтори, че ДПС няма да влиза в каквито е да е разговори Волен Сидеров и хората му. „Ние ще изразим политическа позиция-оценка за програмата на Пламен Орешарски за управление на страната. Ние в разговори с Атака няма да влезем и при постигнато съгласие ще подкрепим програмата на Орешарски. Ще настояваме профилът и на министрите в кабинета да бъде съответен на профила на номинирания за министър-председател на страната. Преобладаващото експертно-политическо начало не изключва участието и на някои лица с малко по-ярък партиен цвят. Няма време за губене най-вече заради споразумението с ЕК”, подчерта Лютви Местан.

По въпроса за пълната и частичната забрана на тютюнопушенето на публични места не може да се очаква парламентарните групи да постигнат консолидирана позиция, парламентът ще се раздели на пушачи и непушачи, прогнозира лидерът на ДПС. „В групата на ДПС имаме заклети пушачи, които поставят на първо място обществения интерес. Мога да обещая, че ДПС ще се противопостави на всеки опит на следващия кабинет да повтори грешките на правителството на Бойко Борисов по тази тема. Бизнесът инвестира над 50 млн. лева, за да обособи помещения за пушенето и само няколко месеца след това Борисов се изметна с твърденията, че ако не се гласува за пълната забрана, ще си подаде оставката. Бизнесът иска преди всичко ясни правила, предвидимост и поемане на ангажименти, които няма да се сменят по няколко пъти на ден”, коментира Местан.

Според него от ГЕРБ искат касиране на изборите, защото не им излязоха сметките с онези бюлетини от печатницата в Костинброд и защото знаят, че са ги загубили. „Не съм очаквал чак такава деструктивност и безотговорност по модела „След мен и потоп”, това е типичен диктаторски рефлекс и никой не може да се държи като късния Кадафи. Понякога може да бъдеш първа политическа сила и да изпаднеш в тежка изолация, да се окажеш тотално нелегитимен носител на властта, в такава позиция е ГЕРБ”, каза лидерът на ДПС. Той припомни, че на вота през 2009 г. ДПС е било в същата ситуация, постигнало уникален резултат от 610 000 гласа, достоен за голяма политическа сила. „Но те не ни правеха легитимни участници в управлението. Да сте чули Бойко Борисов да ни е поздравил за този резултат, не”, запита и отговори Лютви Местан.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини