Хаджиоглу отново скандализира,сега има претенции за медресето

Сградата на музея

Председателят на изселническото дружество в Одрин Зюрфедтин Хаджиоглу заяви днес от трибуната на възпоменателния митинг в Джебел, че Медресето – сградата, в която от години се помещава регионалният исторически музей в Кърджали, трябва да бъде незабавно върната на мюсюлманското вероизповедание. Хаджиоглу е същият, който успя да скандализира номинацията на освободителя на Кърджали от Балканската война ген. Васил Делов за почетен гражданин, а общинските съветници от ДПС подкрепиха настояването му и званието не бе присъдено.

„Щом медресето е градено с парите от продажбата на кожите от жертвените кочове на нашите предци, щом издръжката на църквата „Св.Стефан” в Истанбул струва милиони, защо да не си върнем имота? Той е собственост на мюсюлманите и ние ще си поискаме от държавата всички вакъфски имоти. Защо да не можем там да изградим джамия и да се водят големите петъчни молитвени служби”, извика Хаджиоглу от трибуната на възпоменателния митинг по повод 24 г. от трагичните Майски събития в Джебел. На 19 май 1989 г. погребението на местен жител спонтанно се е превърнало в мирна демонстрация с искане за връщане на рождените имена на покръстените турци, протестът е бил пръснат с кръвопролития, последвали са гонения на водачите му, а после са потеглили и керваните от бежанци към Турция.

В Окръжния съд е бил даден ход на делото на Главното мюфтийство срещу МРРБ със същата претенция – сградата и парцелът в съседство, където с доброволен труд и дарения старите кърджалийци са изградили спортна площадка, да бъдат върнати във владение на мюсюлманското вероизповедание. Първото съдебно заседание е било проведено на 14 май, но датата за гледането на делото по същество все още не е насрочена.

Сградата, в която от 80-те г. на 20-ия век се помещава изключително богатата експозиция на регионалния исторически музей в Кърджали, е построена в 20-те г. на века по проекта на руския архитект Померанцев, професор в Художествената галерия на Санкт Петербург. Архитектурата е в средноазиатски стил, сградата е била предназначена за духовно мюсюлманско училище, но никога не е била такава. Предишният районен мюфтия в Кърджали Фикри Сали посрещаше всевъзможни премиери и министри от различните правителства с дебела папка документи, доказващи собствеността на вероизповеданието върху терена и сградата. Той обаче не успя да постигне целта си.

Какво ще стане с уникалната сграда ще реши съдът, не мога преди него да коментирам юридически казуси, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан, който пристигна с ръководството на партията и с депутати за митинга.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини