ДПС и БСП водят по депутати с досиета в новия парламент

Общо 12 от новоизбраните депутати в 42-рото Народно събрание са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, сочи справка на специализирания сайт desebg.com сред обявените от ЦИК членове на новия парламент.

По четирима са депутатите с досие от БСП и ДПС, тези на ГЕРБ са трима, а от "Атака" - един.

Депутатите от ГЕРБ, сътрудничили на комунистическия репресивен апарат, са Любомир Христов (бившият директор на дирекцията на МВР в Шумен, сътрудничил е на военното контраразузнаване), Румен Иванов (избран за втори мандат от Добрич, щатен служител на Областно управление на МВР-ДС в Толбухин (Добрич) от 1987 г.),Стефан Дедев (избран за втори мандат Пловдив-град, щатен служител в граничен отряд от 1987 г.).

В редиците на левицата депутатите с досие са Минчо Минчев(лидер на "Нова зора", избран от Враца, агент Арабаджиев на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1985 г.), Росен Малинов (бивш общински съветник в София, избран от 24-ти софийски район, съдържател на явочна квартира "Люляк" от 1988 г.), Румен Гечев (вицепремиер в кабинета "Виденов", избран от 23-ти софийски район, секретен сътрудник Економов на Първо главно управление на ДС (разузнаването) от 1987 г.) и Христо Монов (психолог, избран от Бургас, агент "Гогов" на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1987 г.).

Депутатите с агентурно минало в ДПС са лидерът на партиятаЛютви Местан (агент Павел на военното контраразузнаване от 1979 г.), бившият кмет на община Гърмен Ахмед Башев(агент Манол на Областно управление на МВР-ДС Благоевград от 1988 г.), Рамадан Аталай (агент Вергил на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1982 г.) и Янко Янков(тещатен служител на Областното управление на МВР-ДС в Сливен от 1986 г.).

В "Атака" депутатът с досие е проф. Станислав Станилов, който е избран за народен представител за трети мандат. Той е бил агент Светлин на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) от 1986 г.

Най-рано вербуваният сътрудник сред депутатите с агентурно минало е председателят на ДПС Лютви Местан - през 1979 г., когато е 19-годишен, а най-късно вербуваният е Росен Малинов от БСП - на 15 ноември 1988 г., когато е 33-годишен.

В изборните си листи четирите формации бяха издигнали повече кандидати с агентурно минало. Най-много бяха кандидатите на ДПС - 16, следвани от тези на БСП - 15, бившите агенти в листите на ГЕРБ бяха шестима, а при "Атака" - четирима.

В предишния парламент бившите агенти бяха с един по-малко - 7 от ДПС, 3 от ГЕРБ и един от "Атака".

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини