Регионалния исторически музей се присъедини към „Нощ на музеите”

РИМ Кърджали се присъедини към европейската инициатива Нощ на музеите. Програмата в събота започна с представяне на книгата на д-р Иван Чокоев „Архиерейски литургични одежди от средновизантийския период”, едно задълбочено изследване на откритите преди години в манастирски комплекс „Св.Йоан Предтеча” Кърджали златотъкани одежди. В двора на музея е експонирана изложбата „Дивият свят на Източните Родопи”, предизвикала силен интерес и в столицата. Вечерта продължи с концерт на дуо Съншай Мемори и Емил Димов с акустична китара.Всички зали на музея ще бъдат отворени докато има посетители. 
Над 52 хиляди гости са посетили РИМ Кърджали през 2012 г. или с десет хиляди повече от предходната година. Фондовете са се увеличи с над 400 единици. 
Милата година музеят бе домакин на Международна конференция, посветени но 100 -годишнината от Балканската война, с участието на над 18 учени.Тогава за първи път кърджалийци и гостите на града успяха да видят златното монетно съкровище, открито на Перперикон през лятото на 2012 г.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини