Изселници:Доган е алергичен към Анкара

Корман Исмаилов и Реджеп Таип Ердоган

Изборният провал на амбициозния проект на Касим Дал и Корман Исмаилов с новосъздадената партия, която трябваше да подкрепи ГЕРБ в новия мандат, предизвика разгорещени дискусии в социалните мрежи. „Сметките на Анкара се провалиха в България, подкрепената от турската държава коалиция НПСД-НДСВ не можа да надскочи 4-процентовата бариера и спечели едва 1,63%. Бившият депутат Корман Исмаилов е длъжен да отчете погрешния път, по който поведе българските турци и час по-скоро да закрие партията си, и незабавно да поиска преговори с лидера на ДПС Лютви Местан за завръщане в редиците на движението”. Това е написал в страницата на НПСД-Турция във Фейсбук Сюхейл Чобаноглу от Военната академия на южната съседка с уточнението, че това е препоръка на множество изселници и живеещи в България турци, с които се е срещал.

Тези хора са против отцепниците и повече няма да гласуват, твърди авторът на поста. Той цитира мнения, според които Корман Исмаилов е допуснал груба грешка, като е разпространявал агитационните си материали със снимки, на които е в кабинета на премиера Реджеб Ердоган или на срещи с други водещи фигури в Турция. Така предизборна кампания не се прави в България, неизбежният път е НПСД да работи заедно с ДПС, за да отстояват интересите на турската общност, цитира още Чобаноглу.

Мехмет Юрюкер от Техническия университет в Истанбул твърди в дискусията, че никой в Анкара не е декларирал категорична подкрепа за НПСД и че това ще бъде така, независимо какво правителство ще управлява Турция. „Защо Ахмед Доган и Лютви Местан 25 години не идват в Анкара, всяка врата би се отворила и всеки би ги приел? Казвам ви, те носят турски имена, но са българи като начин на живот и на мислене. Що за националисти са това, изолират се от Анкара и виждат в нея едва ли не враг? Те трябваше да бъдат мост между българските турци и родината-майка на етноса, и да гарантират сигурността на хората в двете държави. Ахмед Доган е ударен от алергия към Анкара и в доклада, който не успя да прочете преди да се оттегли от ДПС, погрешно обвини Бойко Борисов в диалога му с кабинета на Ердоган”, коментира Юрюкер.

По-надолу изселнициот Ардино и от Лудогорието подлагат на яростна критика тезата на Чобаноглу за необходимостта от обединението на отцепническата партия и ДПС. Аргументите им са, че Доган и движението отдавна са символ на обръчите от фирми и на корупцията, а агентурното минало на голяма част от лидерите е непростимо.

По време на кампанията Кърджалийска област бе залята от флаери с въпросните фотоси на Исмаилов, активисти от изселнически организации в Турция пристигнаха, за да агитират в района за подкрепа на партията на Касим Дал, бившия втори след Доган в ДПС. НПСД не откри официално предизборния си маратон в Кърджали, но го закри с голям и скъпо платен концерт точно по модела на ГЕРБ. За раздаването на агитационните материали бяха ангажирани внушителен брой непълнолетни деца с тениски и шапки с логото на новата партия. 60 лева е струвало носенето на шапка с номера на бюлетината за три дни, довери таксиметров шофьор, оборудван с въпросния аксесоар зад волана. В изборния ден бе засечен и търговец на гласове от НПСД в района на село Дъждовница, за което ДПС сигнализира в РИК, ЦИК и в прокуратурата.

Народната партия „Свобода и достойнство” бе поредният проект на поредните управляващи, които се прицелиха в монолитността на електората на ДПС. Преди формацията на Касим Дал бяха учредени ПДП на Мехмед Ходжа, НДПС на Гюнер Тахир, Движение демократично крило на Осман Октай. Всички те напускаха скандално движението, оглавяваха новите си формации, с които се проваляха на изборите.

Днес бившите депутати Касим Дал и Корман Исмаилов не вдигат телефоните си.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини