Местан: Моделът на стабилно правителство е извън ГЕРБ

Няма по-важна задача от спешното съставяне на правителство, което да възстанови дискредитираното усещане за държавност. ДПС ще улесни, няма да затрудни това. Това каза пред журналисти лидерът на партията Лютви Местан, преди да влезе в НДК за организираната пресконференция след обявяването на изборните резултати.

Едпопартийният модел на управление не е лош сам по себе си, но управлението на Борисов-Цветанов беше провалено и престъпно управление.

Ние няма как да подкрепим ГЕРБ. Ясно е, че моделът на стабилното правителство трябва да се търси извън ГЕРБ. За да бъде стабилно следващото управление, то трябва да бъде отворено и към проблемите на онези български граждани, които не са парламентарно представени. Т.е. нашата теза става още по-актуална: ние ще настояваме следващото правителство да е отворено и за непарламентарно представени политически сили.

Правим категорична разлика между съгласие в името на националния интерес и съглашението. Сега не е време за тяснопартийни интереси, заяви Местан. Той се възхити от политическата зрялост на всички, които са гласували за ДПС. Получихме мандат от нашите избиратели - и вътрешен, и външен - за да вървим по своя път.

Къде са държавните мъже? Къде са хората, които са пряко отговорни за изборния процес, попита Местан. Според негова информация сме изправени пред саботаж на изборния кодекс. Уж чисто новите принтери, които имат капацитет да правят до 2000 копия, са с изчерпани тонери, каза Местан.

Имах разговори със служебния премиер и с пряко отговорното лице за изборния процес. Не можах да получа задоволителен отговор. На много места СИК не са приключили работа, защото тонерите са свършили. Това е абсолютно скандално. Видин - 20 секции са без тонери, Смолян - 10, Монтана - 70% от секциите са без редовни протоколи поради липса на тонер, Благоевград - 65, Кюстендил - 49 и т.н.

Нашата идентичност беше поставена на изпитание. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференцията на партията в НДК. Партията ни издържа най-тежкото си изпитание от основаването си досега. Това са първите избори от 1997 г. насам, в които участваме като опозиционна партия. Но преди всичко, защото на карта бе не само въпросът с това - колко ще тежи ДПС в 42-рото Народно събрание, какъв статут ще има, дали на опозиционна партия или на партия, която ще има отношение към намирането на формула за стабилно управление на страната. На изпитание бе поставена нашата идентичност, преди всичко, каза Местан. Направихме своя ценностен избор, да се развиваме не като етническа, а като светска, национална, либералнодемократическа партия, с европейска ориентация. Това беше труден, но правилен път. Точно тази наша идентичност бе поставена на изпитание, каза Местан.

Резултатът на ДПС ни отрежда изключително сериозна отговорност за намирането на изход от тежката не само социално-икономическа, а и политическа криза. Трябва да се предотврати превръщането на тази криза в криза на държавността, каза Местан. На тези избори следва да сме погребали две митологени – първата е, че ДПС е единствено етническа партия. Би трябвало да сме погребали мита, че резултатът на ДПС зависи от автобуси, които пристигат в Кърджали и други райони с разнородно население. На тези избори нямаше автобуси от Кърджали. Отсъствието на автобуси не намали политическата тежест на ДПС. На тези избори заложихме на идентичността си, инвестирахме много в образа ни на нормална национална партия. Надявам се да е започнал процесът на преобръщането на отношението към ДПС и преодоляване на онова, което определяме като криза на рецепцията на ДПС, каза още Лютви Местан.

Местан беше категоричен, че не е възможна подкрепа на ГЕРБ, дори ако тя се окаже първа политическа сила след окончателно преброяване на бюлетините. Следващият кабинет трябва да представя интересите и на онези български граждани, които нямат своето парламентарно представителство. ДПС ще улесни процеса на намирането на това широко политическо съгласие. Най-важният резултат от парламентарните избори е, че избирателят отрече категорично еднопартийният модел на управление на страната, не защото този модел е лош само по себе си, а защото при управление на ГЕРБ този еднопартиен модел се изрови в авторитарен. И най-силната личност трябва да се впише в демократичната система, а няма да полага систематични усилия да я подчини на едноличната си воля, заяви Местан.

Длъжни сме да прочетем вярно вота на избирателите. Избирателят подкрепи един концепт, продуциран от ДПС, за широко политическо и гражданско съгласие, при което експертно-политическото да вземе връх над тяснопартийното начало. Изисква се да се намери бързо формула за стабилно управление на страната. Управлението ще е стабилно, ако зад кабинета да стои широко политическо съгласие, да се осигури широко обществено съгласие, посочи Лютви Местан. Според него следващото правителство трябва да има ясно дефинирани 4-5 приоритета.

Коя политическа сила ще се окаже първа е въпрос на окончателно преброяване на бюлетините. Не сме в позиция да преговаряме. Избирателят ни е отредил роля на трета политическа сила и ни отрежда доста по-сериозна тежест и роля в рамките на 42-то Народно събрание. Коя политическа сила ще се окаже първа е въпрос на окончателно преброяване на бюлетините. Трябва да се види какви са възможностите за постигане на политическо съгласие, каза Местан.

На въпрос дали е възможна коалиция с участието на ДПС и „Атака”, Лютви Местан отговори: Твърде рано е да искате от мен отговор на този въпрос. Въпросът трябва да бъде зададен на партията, която ще разполага с проучвателния мандат. Проблемът на ГЕРБ не се свежда до разкритията за незаконни подслушвания. Истинският проблем на тази партия ще бъдат корупционните разкрития и то не разкрития на бившата опозиция, а разкрития, които ще дойдат отвътре. Това е неизбежно, защото такива са механизмите, по които тази партия е структурирана, заяви Местан.

Според него българският бизнес трябва да диша спокойно и да бъде освободен от данък „партийна лоялност”. Никое правителство не може да е успешно, ако не осигури простор на предприемачество. ДПС вижда своята роля като политическа сила, която ще работи за разкъсване от обръчите на фирми, с които са обгърнати всички български партии. Днес е време за националните приоритети на България, а кои персони ще бъдат най-подходящи за тях, се надяваме този въпрос да се реши по съвсем различни механизми, а не по добре познатия пример – еди коя си партия излъчва безапелативно еди кои си личности, заяви Лютви Местан.

Източник: novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини