ГЕРБ взема мандат в Кърджали,БСП на косъм ?

Щабът на ГЕРБ изчислява снощи изборните резултати

ГЕРБ взема мандат в Кърджали сочат прогнози на предизборния щаб на партията. Хората на Бойко Борисов получиха 16,38% от гласовете или 12 721 бюлетини в Кърджалийския многомандатен избирателен район по последни и окончателни данни на Районната избирателна комисия. Все още герберите не бързат да отварят шампанското като чакат преразпределение на гласове от други избирателни райони. Избирателната система Хейър-Ниймаер облагодетелства партиите с по малък резултат , за сметка на победителите. Остатъчни гласове се преразпределят от други райони към тях.

БСП също се надява на мандат, съобщи за Кърджали бг вести водачът на листата и областен лидер Милко Багдасаров. Според РИК партията му е получила 11,52% от гласовете или 8943 бюлетини. Багдасаров твърди, че коефециентът на партията му за преразпределяне на гласове от други избирателни райони е много голям и шансовете за мандат са значителни.

Очакваме мандат за ГЕРБ,каза за Кърджали бг вести областният лидер на ДПС Бахри Юмер.Според Районната избирателна комисия партията му е получила 46 407 гласа или 59,77%. Има грешки, има разминавания, има подвеждащ натиск от страна на доскоро управлявалите,каза Бахри Юмер. Според него резултатът не е реален, тъй като ГЕРБ са използвали целия инструментариум на властта за да се докопат до мандат. Според Бахри Юмер не е изклрючен и вариант от 3:1:1,заради системата Хейър-Ниймаер, която ощетява ДПС в региона.

Общо 81 164 души гласуваха вчера в Кърджалийския избирателен многомандатен район. Действителните бюлетини са 77 646,а недействителните 3 518.

Изборните протоколи се обработваха в РИК до сутринта. Щабовете на партиите приключиха обработката на резултатите към 2 часа рано днес.

Според прогноза на изборният експерт проф.Михаил Константинов разпределението на мандатите ще бъде 4 за ДПС и един за ГЕРБ.

Вчера ГЕРБ загуби частичните избори за кмет в Повет.Спечели кандидатът на ДПС.

Георги Кулов

В БСП следяха избирателната активност
В Щаба на ДПС бяха пред телевизионните екрани
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини