ДПС мобилизира 77% от електората в Кърджалийско

В уречения час за поредния брифинг на РИК тази вечер в Кърджали се оказа, че няма данни за избирателната активност, тъй като общинските звена не били длъжни да информират за това. Председателят на районната комисия Даниела Петрова заяви, че само от Крумовград и Джебел са получени сведения за броя на гласувалите, а нивото на активността в цялата област така не може да бъде проследено. Малко преди финала на изборния ден в първата община са гласували 9 293 души, което е равно на 32%, а във втората, където кмет е областният лидер на ДПС Бахри Юмер – 5 003 души, което представлява 29%.

По-рано БНР съобщи, че активността е най-ниска в районите на Кърджали и Русе. Това обаче бе опровергано от Бахри Юмер, който посочи данни, събрани в областния предизборен щаб в Кърджали. Според него в национален мащаб ДПС печели 36 депутати, но не се ангажира с прогноза дали всички 5 мандати от Кърджалийския район ще бъдат на движението. Той бе категоричен, че избирателната активност на хората от списъците е достигнала 77%. „Актуализираните списъци на избирателите сочат 255 493 души, но от тях над 140 000 не живеят на българските си адреси, а са изселници в Турция или са на гурбет в европейските страни. От реално живеещите в Кърджалийско днес гласуваха над 81 000, което е равно на 77% активност”, заяви Бахри Юмер. По данни от координатора на ДПС за Турция, които получил по телефона, около 80 000 изселници за пуснали бюлетините си отвъд ГКПП Капитан Андреево. От тези гласове над 55 000 са за ДПС, останалите си поделят коалицията НПСД-НДСВ и ГЕРБ, разкри Юмер.

Според водача на листата на Коалиция за България и областен лидер на БСП Милко Багдасаров нивото на избирателната активност е нормално при тези списъци с несъществуващи в България избиратели. Така беше и на референдума за АЕЦ „Белене”, каза той.

Цвета Караянчева, областен координатор и водач на листата на ГЕРБ отказа да коментира вчерашния скандал с откритите незаконни бюлетини в печатницата в Костинброд, и нападна опозиционните политици. „Политиците от опозицията прекалиха, нямаше реален дебат за политики, а замеряне с компромати. Това много умори хората и доведе до днешната апатия”, заяви тя.

Безпрецедентно ниската избирателна активност днес в Кърджалийския район бе потвърдена и с данните за гласуването към 17,30 ч., когато тя бе достигнала 30,65%. Дори и традиционният рекордьор по масовост при урните – община Черноочене, отбеляза 41,70% активност, докато при предишни избори там се регистрираха над 90%.

Приключила е проверката по сигнала за кмета на село Русалско, който опитал да гласува от името на 7 души и представил личните им карти в изборната комисия. „Кой нормален човек ще отиде да гласува с чужди документи? Аз гласувах с личната си карта, другите занесох, за да проверя дали хората не са в забранителния списък”, обясни по телефона кметът на селото Исмет Мустафа.  

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини