Община Момчилград набира кандидати за доброволни формирования

На основание чл.91з от Закона на МВР при условия и ред определени от Закона за защита при бедствия, се създават доброволни формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и за отстраняване на последиците от тях, общинската администрация Момчилград набира кандидати за доброволните формирования в следните населени места:- Звездел - 5 доброволци
- Нановица - 5 доброволци
- Птичар - 5 доброволци
В доброволните формирования ще могат да участват всички желаещи, които имат съответното добро физическо и здравословно състояние и хора, които могат да изпълняват отделни функции, придобити дори в техния ежедневен живот.
Доброволец е лице, което участва в доброволно формирование за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации, и отстраняване на последиците от тях.
При включване в доброволно формирование доброволецът има право на:
1. Първоначален основен курс на обучение и поддържащо обучение;
2. Неплатен отпуск за участие в обучение и за изпълнение на задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, който му се признава за служебен или трудов стаж;
3. Застраховка;
4. Осигуряване за всички осигурени социални рискове;
5. Възнаграждение при участие в дейности по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях;
6. Възнаграждение при участие в обучения и практически учения;
7. Екипировка;
8. Помещения, специализирана техника и оборудване;
9. Пълна информираност за дейностите, които ще осъществява като доброволец.
Задълженията на доброволеца се определят със сключвания договор. 
Поощрения, които получава доброволецът за времето на обучение или изпълнение на задачите за защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации: 
За времето на обучение или изпълнение на задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, доброволеца получава възнаграждение.
Възнаграждението на доброволеца се изплаща от кмета в срок до 30 дни от издаването на удостоверението за участие на доброволеца в обучение или изпълнение на задача. 
Размерите на възнагражденията на доброволците се определят съобразно извършените дейности:
- за обучение с продължителност до 10 дни сто на сто от минималната часова работна заплата за страната, пропорционално на часовете на участие в обучението; 
- за изпълнение на спасителни задачи за защита при бедствия до 10 дни, двеста на сто от минималната часова работна заплата за страната пропорционално на отработените часове на участие в дейностите. Като върху размерите на възнагражденията се дължат и съответните задължителни осигурителни вноски;
Числеността на доброволците по общини, на които се изплащат възнагражденията се определя по реда на чл. 8, ал. 2 от Закона за общинските бюджети, като съгласно чл. 8 от Наредбата (приета с ПМС № 143/20.06.2008 г. изм. и доп. ДВ. Бр. 7 от 21.01.2011 г.) договорените възнаграждения на доброволците над определените размери и численост, както и дължимите осигурителни вноски върху тях са за сметка на общинския бюджет. 
Необходими документи за регистрация на доброволеца:
1. Формуляр за кандидатстване по образец;
2. Медицинско удостоверение, доказващо, че лицето е клинично здраво;
3. Справка от психодиспансер, че лицето не се води на отчет;
4. Свидетелство за съдимост;
5. Копие от документ за придобито образование, специалност или правоспособност;
6. Писмено съгласие на работодателя/ите за заетите по трудово или служебно правоотношение;
7. Декларация за съгласие за обработка на лични данни;
8. Копие от документ за правоспособност за извършване на дейности със специализирана техника и/или оборудване и копие от свидетелство за управление на моторно превозно средство за съответната категория, ако имат такива.

Срок за подаване на документи – до 31.05.2013 г. включително.
Място за подаване на документите - при Милко Райчев Димитров - Старши специалист Гражданска защита и ОМП при община Момчилград.

Допълнителна информация може да получите /всеки работен ден от 8.00 до 17.00 часа / от Милко Райчев Димитров – старши специалист / Гражданска защита и ОМП при община Момчилград, тел. 03631/8863; 0887304971 и 0889484722.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини