Кърджали се поклони пред загиналите съграждани във Втората световна война

Цветя на признателност

Кърджали се поклони пред своите съграждани загинали във Втората световна война за освобождението от хитлерофашизма на Югославия и Унгария. Ветерани от войната, общественици, политици, граждани, ученици почетоха на колене с едноминутно мълчание паметта на героите. Бяха поднесени венци и цветя от кмета Хасан Азис, политически партии,институции. Присъстваха почти всички кандидати за народни представители от Коалиция за България,начело с Милко Багдасаров, водачат на листата на ГЕРБ Цвета Караянчева и подгласничката й Иванка Таушанова.

Честването на Деня на Победата и Деня на Европа, който Кърджали отбелязва пред паметните плочи на загиналите във Втората световна война започна с руски песни. Днес отбелязваме 68 години от края на най-опустошителния вонене конфликт в света и началото на Обединена Европа.

За историческия път през превратностите на войната до идеята на Робърт Шуман за обединена Европа говори директорът на Регионалния исторически музей и зам.председател на Областния съвет на ветераните от войните Павел Петков. Той припомни, че на 9 май немските войски капитулират пред Съветската армия и Йосиф Сталин обявава края на войната. От тогава тази дата се чества като Ден на Победата. След създаването на Европейския съюз европейските лидери я приемат и за Ден на Европа.

Георги Кулов

Едноминутно мълчание
Почитта на политиците
Маршове
Словото
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини