Честванията на 100-годишнината от Балканските войни продължават

Министърът на отбраната Тодор Тагарев откри и председателства заседание на Националния инициативен комитет за честване на 100 години от Балканските войни, съобщиха от МО.Министърът приветства новите членове на Националния инициативен комитет, чийто състав е обновен поради назначаването на служебно правителство. На заседанието беше разгледан и приет актуализиран План на Националния комитет за честванията през 2013 г. като акценти са Междусъюзническата война и разорението на тракийските и македонските българи. В резултат на обсъжданията се очертаха нови инициативи, които ще бъдат включени в окончателния вариант на Плана за 2013 г. На 6 май от 12:30 ч. в Морската градина на гр. Бургас ще бъде открит параклисът "Св. Георги Победоносец", изграден в памет на загиналите във войните за национално обединение с дарения на бургаски граждани.
На 23 юни в Дойран, Македония, ще се отслужи панихида в памет на полковник Константин Каварналиев и загиналите в Междусъюзническата война. В Македония, съвместно с Българския културен клуб - Скопие, ще бъде отбелязана 100 годишнината от Тиквешкото и Охридско-Дебърското въстание.

Предстоят и редица събития, които ще се организират съвместно със Съюза на тракийските дружества, както и инициативи по места, посветени на бежанците от Македония, Одринска и Беломорска Тракия. Националният инициативен комитет обсъди и въпроси от организационен характер. 
На заседанието присъстваха заместник-министърът на отбраната Антон Лазаров, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, представители на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Министерството на финансите, областните управи на Благоевград, Бургас, Кърджали, Кюстендил, Хасково, Смолян и Стара Загора, представители на СОСЗР, Съюза на ВНВУ, ШЗО и Родолюбивото войнство и гражданство, на Съюза на ветераните от войните в България, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, на Обществения съвет по въпросите на отбраната, директорът на Националния исторически музей, както и представители на Българската академия на науките, Българската национална телевизия и Българското национално радио като медийни партньори на националния комитет. 

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини