Над 700 участници събра областния кръг на конкурсите „Букет 2013”

В Дома на културата в Кърджали в събота се проведе областния кръг на националния конкурс за любителско творчество „Букет 2013” под мотото „България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността”. Надпреварата се провежда под патронажа на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Председател на организационния комитет е лидерът на Движението Лютви Местан.”

В продължение на близо 6 часа, над 700 участници от различни възрастови групи показаха своите изпълнения и таланти. Те бяха разделени в категориите турски език и литература, поезия и проза, съвременен книжовен турски език, музикално и сценично изкуство,  художествено слово, танц, изобразително изкуство, фотография, стари занаяти и приложно изкуство, кулинарни традиции. Оценяваше ги компетентно жури, сред които световноизвестният музикант Нешко Нешев, дългогодишният актьор и танцьор в стария турски театър в Кърджали Назмие Юсреф, художникът Камбер Камбер от Момчилград.

В категория „Музикално изкуство” първо място спечели група „Достлар” с песента „Зелена коприна”. Ансамбъл „Кърджали” с танца „Зейбек” грабна приза в категория „Танци”. В раздел „Художествено слово” първо място зае група „Зора” от момчилградското село Рафен с рецитала „Мир и свобода”. На втора позиция остана Айлин Али от крумовградското село Гулийка със стихотворението „Балада за мира” от известния турски поет Назъм Хикмет.

Със скеча „Неочакван гост” театралите от ардинската група „Зад кулисите” станаха първенци в подгатегорията „театър”.  Приз за най-добра фотография грабна Гюнер Мюмюн от ардинското село Млечино. На първо място в категорията „стари занятия и приложно изкуство” е Айше Али от Джебел. Победител в категория „изобразително изкуство” е Айджан Хабиб от село Метлика, Крумовградско. Рукие Джемил от Момчилград бе отличена в „Кулинарни традиции”, а Мевлия Салимехмед от джебелското село Рогозче в категорията „Художествено слово, поезия и проза”.

15-годишната Елиф Коджаали от  кирковското село Бенковски разплака всички присъстващи с трогателното изпълнение на стихотворението „Събуди се татко”.

За всички призьори бяха предвидени парични награди и грамота, а най-добрите ще участват и в Национален кръг на „Букет 2013”.

Главният координатор на конкурсите „Букет” Мукадес Налбант благодари на всички взели участие в конкурса. „Днес на тази сцена процъфтяха над 700 цветя. Днес всички участници пречистиха нашите души. Толкова много красота и емоция не съм преживяла в рамките на един ден през целия си живот”, заяви Мукадес Налбант. Тя подчерта, че в цялата страна на 8 000 млади хора се включили в инициативата на ДПС. „Много се надявам любителското творчество „Букет” да продължи да живее и да остави трайна следа в живота на всички ни, защото то е живата връзка между минало, настояще и бъдеще”, каза още Налбант.

Събитието бе уважено от областния лидер на ДПС и кмет на община Джебел Бахри Юмер. Тук бяха и кандидатите за народни представители от листата на ДПС в Кърджали.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини