Щатските ченгета спипаха втория чеченец,замесен в атентата в Бостън

Полицията задържа жив втория заподозрян за бомбените експлозии по време на Бостънския маратон след продължило цял ден издирване в района на Бостън. 19-годишният Джохар Царнаев е в болница в тежко състояние, съобщиха от щатската полиция.

Заподозреният е задържан след сигнал на жител на бостънското предградие Уотъртаун, който пръв е забелязал Царнаев и е съобщил в полицията. След съобщението полицаите се обследвали от въздуха територията и с помощта на детектор за топлина са определили мястото, където се е укривал Царнаев. Представители на властите заявиха, че преди задържането си заподозреният е оказал съпротива. Полковник Тимъти Албън посочи също, че след задържането на Царнаев заплахата за сигурността на жителите на Уотъртаун е отстранена.

Президентът на САЩ приветства действията на американските сили за сигурност в операцията. Служителите на силите за сигурност действаха професионално и задържаха заподозрения за експлозиите в Бостън, но разследването трябва да бъде доведено до края му, за да се изяснят всички детайли, заяви президентът на САЩ Барак Обама. „Остават много въпроси. Защо млад човек, който е израсъл и учил тук, е извършил нещо подобно. Как e подготвяно деянието, имало ли е помощ отвън. Затова заръчах на ФБР и министерството на вътрешната сигурност да продължат разследването”, каза президентът.
Жителите на американския град Бостън излязоха по улиците на града, облекчени от появата на новина за задържането на заподозрения за атентата по време на маратона в Бостън. Тълпите от хора аплодираха полицаите и сътрудниците на силите са сигурност.

В същото време източници съобщиха, че трима души са задържани за разпит в Ню Бедфорд, Масачузетс, във връзка с експлозиите по време на Бостънския маратон. Двама мъже и една жена се разпитват от ФБР по подозрения, че са помагали на втория заподозрян – 19-годишния Джохар Царнаев. Джохар беше задържан, а брат му – Тамерлан Царнаев, беше убит при престрелка с полицията.

Междувременно стана ясно, че през 2011 година Тамерлан Царнаев, един от заподозрените за експлозиите по време на Бостънския маратон, е бил разпитван от ФБР по искане на чуждестранно правителство. Това твърди източник от американските служби. От ФБР са извършили проверка, тъй като е имало опасения, че Царнаев има „екстремистки връзки”. По време на проверката не е било установено нищо нередно. От ФБР са уведомили чуждестранното правителство и са поискали да бъдат информирани, в случай че има развитие на ситуацията.

Във връзка с разследването американският президент Барак Обама е разговарял с президента на Русия Владимир Путин. Обама е изразил благодарността си за помощта от страна на Русия в борбата срещу тероризма след бомбените атаки в Бостън, за извършването на които се подозират двама мъже с чеченски произход. Путин от своя страна е изказал съболезнования за жертвите на атаките по време на бостънския маратон. Двамата са обещали да продължат „сътрудничеството” в борбата срещу тероризма и в сферата на сигурността, гласи изявление на Белия дом.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини