12 °C

Социолози вещаят нестабилност,скачаме от избори в избори

Едва 6,6% от българите са сигурни, че след изборите ще имаме стабилно правителство, показва проучване на агенция АФИС. 

38 на сто смятат, че е малко вероятно, а всеки четвърти допуска, че няма да има възможност това да се случи. 

Това е поредното социологическо проучване, което показва, че в следващия парламент със сигурност влизат четири партии.

На въпроса „Ако изборите са днес, за кого ще гласувате“,  24 на сто отговарят ГЕРБ, 19% - БСП, 5,4% -“Атака“ и 5%- ДПС. Партията на Меглена Кунева печели доверието на 3,1 на сто от анкетираните, РЗС - на 2,7 на сто.  

30% са колебаещите си, които още не знаят дали ще отидат до урните и ако го направят, за кого ще пуснат бюлетина. Те могат да решат вота, коментира шефът на АФИС Юрий Асланов. 14 на сто със сигурност няма да гласуват.

52% от анкетираните предпочитат да се състави коалиция пред това да има отново избори. 
 
Ако се наложи да управлява коалиция, половината от българите искат водеща сила в нея да е ГЕРБ, 42 на сто -  БСП, 36,6% - „Движение България на гражданите“, 29, 8 на сто - „Атака“, и 25,8% - РЗС.  

Вероятните коалиции са БСП, ДПС и "България на гражданите” и от друга страна -  ГЕРБ, „Атака” и СДС, прогнозира Асланов. 

Проучването показва още, че 35 на сто от запитаните смятат, че ДПС е вредна за България, 10% -  ГЕРБ, 14% - „Атака“, БСП – 9, 4%. 

Едва 12% са убедени, че предизборната кампанията ще е честна и почтена, според 43 процента ще има скандали и напрежение.  38 на сто смятат, че изборите ще изобилстват от нарушения и манипулации. 

Преди 4 години преобладаващата нагласа беше положителна и тогава половината от българите смятаха, че държавата се движи в правилна посока, коментира социологът Стефан Георгиев. Сега обаче 43% са на мнение, че се вървим изцяло по грешен път. 

32 на сто признават, че са загубили работа си или това е станало с член на семейството. 16% се оплакват, че са с намалено работно време, а 23 на сто, че им бавят заплатите. Всеки четвърти трудно плаща кредитите си. 

На въпрос: „Кой носи отговорност за състоянието  на страната?“ всеки пети отговаря ГЕРБ, 13 на сто - тройната коалиция, 6,6%- правителството на Иван Костов. 

90 на сто от анкетираните одобряват идеята да се намали броят на депутатите, 77% - да има отзоваване на изборните длъжности, 69 процента – да се върне управлението на ЕРП-тата на държавата. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
29 ное 2020
Последни новини