Социолози вещаят нестабилност,скачаме от избори в избори

Едва 6,6% от българите са сигурни, че след изборите ще имаме стабилно правителство, показва проучване на агенция АФИС. 

38 на сто смятат, че е малко вероятно, а всеки четвърти допуска, че няма да има възможност това да се случи. 

Това е поредното социологическо проучване, което показва, че в следващия парламент със сигурност влизат четири партии.

На въпроса „Ако изборите са днес, за кого ще гласувате“,  24 на сто отговарят ГЕРБ, 19% - БСП, 5,4% -“Атака“ и 5%- ДПС. Партията на Меглена Кунева печели доверието на 3,1 на сто от анкетираните, РЗС - на 2,7 на сто.  

30% са колебаещите си, които още не знаят дали ще отидат до урните и ако го направят, за кого ще пуснат бюлетина. Те могат да решат вота, коментира шефът на АФИС Юрий Асланов. 14 на сто със сигурност няма да гласуват.

52% от анкетираните предпочитат да се състави коалиция пред това да има отново избори. 
 
Ако се наложи да управлява коалиция, половината от българите искат водеща сила в нея да е ГЕРБ, 42 на сто -  БСП, 36,6% - „Движение България на гражданите“, 29, 8 на сто - „Атака“, и 25,8% - РЗС.  

Вероятните коалиции са БСП, ДПС и "България на гражданите” и от друга страна -  ГЕРБ, „Атака” и СДС, прогнозира Асланов. 

Проучването показва още, че 35 на сто от запитаните смятат, че ДПС е вредна за България, 10% -  ГЕРБ, 14% - „Атака“, БСП – 9, 4%. 

Едва 12% са убедени, че предизборната кампанията ще е честна и почтена, според 43 процента ще има скандали и напрежение.  38 на сто смятат, че изборите ще изобилстват от нарушения и манипулации. 

Преди 4 години преобладаващата нагласа беше положителна и тогава половината от българите смятаха, че държавата се движи в правилна посока, коментира социологът Стефан Георгиев. Сега обаче 43% са на мнение, че се вървим изцяло по грешен път. 

32 на сто признават, че са загубили работа си или това е станало с член на семейството. 16% се оплакват, че са с намалено работно време, а 23 на сто, че им бавят заплатите. Всеки четвърти трудно плаща кредитите си. 

На въпрос: „Кой носи отговорност за състоянието  на страната?“ всеки пети отговаря ГЕРБ, 13 на сто - тройната коалиция, 6,6%- правителството на Иван Костов. 

90 на сто от анкетираните одобряват идеята да се намали броят на депутатите, 77% - да има отзоваване на изборните длъжности, 69 процента – да се върне управлението на ЕРП-тата на държавата. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини