Избират президент на Италия

Италианският парламент започна тази сутрин гласуването за избиране на наследник на президента Джорджо Наполитано, чиито седемгодишен мандат изтича в средата на май, съобщават световни агенции.

Общо 1007 законодатели, включително 630 в долната камара, 315 в Сената, четирима пожизнени сенатори и 58 представители на местната власт се събраха в Рим за избор на нов президент.

Изборът е най-голямата индикация дали страната ще се върне отново пред урните и при евентуален провал днес и утре политическата безизходица в страната може да се утежни.

Вчера лидерът на левицата Пиер Луиджи Берсани предложи бившия председател на Сената Франко Марини за кандидат-президент. Марини също е подкрепян от дясноцентристите на Берлускони и бившия премиер Марио Монти.

По думите на Берсани Марини е кандидат, който най-добре може да привлече широка подкрепа. Той е свързан със социални и трудови въпроси, които са в политиката на лявоцентристите, изтъкна Берсани.

По-рано тази седмица се спрягаше името на бившия премиер и шеф на Европейската комисия Романо Проди, но Берлускони изключи възможността да се гласува за него.
Други потенциални кандидати са бившия премиер Джулиано Амато, Масимо Д`Алема и Ема Бонино.

Според италианската конституция гласуването е тайно и бюлетините се преброяват една по една, което може да отнеме 4-5 часа за преброяването им. Това може да позволи две гласувания за деня.

За да спечели даден кандидат изборите, трябва за него да гласуват 2/3 от 1007-те електори. Ако не се постигне в първите три гласувания, ще се проведе гласуване, в което вече ще може да се избере кандидат само с просто мнозинство.

Мандата на Наполитано изтича на 15 май в 8 часа Лондонско време.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини