“Нова Турция” за малко да погълне половин България

Вестник "Милиет" публикува скандална карта на Велика Турция, в нея попадна част от територията на България. Карта на "Нова Турция" привлече вниманието към турския вестник "Милиет" от 23 март.

В нея, освен настоящата територия на страната, е включен Кипър, северните райони на Сирия, северните части на Ирак и Гърция, половин България, както и отделни части от Азербайджан и Грузия. В статията, илюстрираща картата, се говори за създаването на нова "мощна държава", която да обхваща значителна част от територията на някогашната Османска империя.

От картата, която не е с добро изображение, се вижда, че границите на "новата могъща държава" стигат почти до Пловдив.

Припомняме, подобен скандал се случи и миналата година, когато част от България бе включена в учебници в Истанбул. Тогава български райони станаха турска територия според мултимедийни учебни пособия. В материалите се твърдеше още, че Турция включва цяла Армения, някои региони на Ирак, гръцката част на остров Кипър и райони на Грузия.

Тогава по данни пак на турския вестник „Милиет" „актуалната карта" на Турция е включена в компактдиск, изготвен в рамките на национална образователна програма на министерството на образованието.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини