5 °C

Езиковата победи конкуренцията в дебати на английски

Мирослава, Анна, Николета и Антония заплениха умовете и сърцата на жури, зрители и участници в Първите национални дебати и речи на английски език

Те са млади, красиви, интелигентни. Страхотни! Техният английски е по-добър от този на много от моите студенти.” Това не са реплики от познатите ни телевизионни реклами, а са думи на Джак Мортън, доброволец и университетски преподавател, член на американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт”, който пристигна специално от Украйна в Благоевград, за да съдийства на първия Национален турнир по речи и дебати на английски език. Състезанието е организирано от Българската лига по дебати, комисия „Фулбрайт”, Посолството на САЩ в България и Американския университет в България. Поводът бе фурорът, който предизвикаха с отличното си представяне възпитаничките на ГПЧЕ „Христо Ботев” град Кърджали. Те не само, че спечелиха първо място на първия по рода си такъв турнир, но и победиха при изключително сериозна конкуренция в най-голямата възрастова група, включваща ученици от десети до дванадесети клас, където те бяха най-малките състезатели.

Впечатлихме журито със знания и стил” - това бяха първите впечатления, споделени от преподавателя по английски език господин Динко Георгиев, в телефонен разговор след голямата победа на Мирослава Яворова, Анна Персенска, Николета Василева и Антония Панайотова, ученички от 10. клас. Те демонстрираха знания и умения за водене на дебат на английски език, както и широка обща култура. Над сто бяха участниците от езикови гимназии в цялата страна, които пристигнаха в Американския университет в Благоевград със самочувствието да бъдат най-добрите в двудневната надпревара. Със своя успех, Мирослава и Анна, както и Николета и Антония, състезаващи се в различни отбори, доказаха високото ниво на знания не само по английски език, но и по останалите учебни дисциплини, преподавани в гимназията. В четирите кръга на състезанието журито и участниците, бяха впечатлени не само от демонстрираните знания, но и от изключително стилното представяне на ученичките, които сами бяха избрали да покажат своята принадлежност към училището, дебатирайки облечени с представителните за гимназията униформи - нещо необичайно за България,

Състезанието се проведе за първи път в страната ни тази година, но в САЩ то има над 200-годишна история. Няма училище отвъд океана, което да не подготвя по няколко отбора, в различни възрастови групи, развивайки най-различни комуникативни стратегии и речеви умения за водене на дебати върху различни социалноикономически, общественополитически и научни теми. В наши дни турнирът отдавна е прекрачил отвъд океана и ежегодно се провежда световен шампионат в различни региони на света.

Много съм щастлив! Това е невероятен успех за нашия отбор. Положихме много добро начало. Амбицията ни е да продължим с участията си в някои от регионалните международни турнири” - сподели Майкъл Дийгън, доброволец по програма „Фулбрайт” в гимназията, който с ръководство и напътствия, заедно със Золвай Дайке - доброволец по програма „Културвайт” - подготви момичетата за победния поход към Благоевград.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини