Езиковата победи конкуренцията в дебати на английски

Мирослава, Анна, Николета и Антония заплениха умовете и сърцата на жури, зрители и участници в Първите национални дебати и речи на английски език

Те са млади, красиви, интелигентни. Страхотни! Техният английски е по-добър от този на много от моите студенти.” Това не са реплики от познатите ни телевизионни реклами, а са думи на Джак Мортън, доброволец и университетски преподавател, член на американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт”, който пристигна специално от Украйна в Благоевград, за да съдийства на първия Национален турнир по речи и дебати на английски език. Състезанието е организирано от Българската лига по дебати, комисия „Фулбрайт”, Посолството на САЩ в България и Американския университет в България. Поводът бе фурорът, който предизвикаха с отличното си представяне възпитаничките на ГПЧЕ „Христо Ботев” град Кърджали. Те не само, че спечелиха първо място на първия по рода си такъв турнир, но и победиха при изключително сериозна конкуренция в най-голямата възрастова група, включваща ученици от десети до дванадесети клас, където те бяха най-малките състезатели.

Впечатлихме журито със знания и стил” - това бяха първите впечатления, споделени от преподавателя по английски език господин Динко Георгиев, в телефонен разговор след голямата победа на Мирослава Яворова, Анна Персенска, Николета Василева и Антония Панайотова, ученички от 10. клас. Те демонстрираха знания и умения за водене на дебат на английски език, както и широка обща култура. Над сто бяха участниците от езикови гимназии в цялата страна, които пристигнаха в Американския университет в Благоевград със самочувствието да бъдат най-добрите в двудневната надпревара. Със своя успех, Мирослава и Анна, както и Николета и Антония, състезаващи се в различни отбори, доказаха високото ниво на знания не само по английски език, но и по останалите учебни дисциплини, преподавани в гимназията. В четирите кръга на състезанието журито и участниците, бяха впечатлени не само от демонстрираните знания, но и от изключително стилното представяне на ученичките, които сами бяха избрали да покажат своята принадлежност към училището, дебатирайки облечени с представителните за гимназията униформи - нещо необичайно за България,

Състезанието се проведе за първи път в страната ни тази година, но в САЩ то има над 200-годишна история. Няма училище отвъд океана, което да не подготвя по няколко отбора, в различни възрастови групи, развивайки най-различни комуникативни стратегии и речеви умения за водене на дебати върху различни социалноикономически, общественополитически и научни теми. В наши дни турнирът отдавна е прекрачил отвъд океана и ежегодно се провежда световен шампионат в различни региони на света.

Много съм щастлив! Това е невероятен успех за нашия отбор. Положихме много добро начало. Амбицията ни е да продължим с участията си в някои от регионалните международни турнири” - сподели Майкъл Дийгън, доброволец по програма „Фулбрайт” в гимназията, който с ръководство и напътствия, заедно със Золвай Дайке - доброволец по програма „Културвайт” - подготви момичетата за победния поход към Благоевград.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини