9 °C

Конкурс „Букет” събра в Ардино представители на различни етноси

В събота в салона на читалище „Родопска искра” в Ардино се проведе общинския кръг на националния конкурс за любителско творчество „Букет 2013” под мотото „България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността”. Надпреварата се провежда под патронажа на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Председател на организационния комитет е лидерът на Движението Лютви Местан.” Първият по рода си конкурс показа културно-историческото наследство и традиционната кухня на община Ардино. Имаше над 100 участници от Ардино, Бял извор, Жълтуша, Падина, Боровица, Брезен, Млечино, Горно и Долно Прахово, Башево, Червена скала.  Заедно всички те събраха един букет от литература, фолклор и изкуство, букет, изграден от представителите на различни етноси.

Участниците бяха разделени в категориите турски език и литература, поезия и проза, съвременен книжовен турски език, музикално и сценично изкуство,  художествено слово, танц, изобразително изкуство, фотография, стари занаяти, приложно изкуство, кулинарни традиции.  Оценяваше ги компетентно жури.

Целта на проявата е да повиши интересът на младите хора към изкуството и към традициите на етносите в България.

Конкурсът започна с едноминутно мълчание по повод кончината на изтъкнатия ардинец и поет Наджи Ферхатов. Събитието бе уважено от кмета на общината Ресми Мурад, председателя на общинския съвет на ДПС Изет Шабан и шефа на местния парламент Сезгин Байрям.

В категория „Музикално изкуство” първо място спечелиха женската група за родопски фолклор с ръководител Светла Семерджиева и оркестър за местен турски фолклор – Ардино със солист Юксел Исмаил. В категорията „Сценично и театрално изкуство” първи бяха групата за народни танци „Балканика” с ръководител Никола Величков. На второ място остана театралната група „Зад кулисите” от Ардино със скеча „Неочакван гост”. Първото място в категорията „Фотография” спечели Гюнер Мюмюн от Млечино, а в категория „Стари занаяти” първенец е НЧ „Родопска искра” от Жълтуша. В категорията „Кулинарни традиции” първо място зае Надежда Миткова от Бял извор с баклава „Слънце”.

Присъстващите споделиха, че конкурсите „Букет” са една грандиозна изява на вечно живия дух, на творческото начало във всеки човек. Идея, която трябва да се превърне в традиция.

За всички призьори бяха предвидени парични награди и грамоти. Класиралите се ще участват в областния кръг на 20 април в Дома на културата в Кърджали. През месец юни предстои и Национален кръг на „Букет 2013”.

Призьорите от Ардино в конкурс „Букет 2013”

 „Изобразително изкуство”:

Под 18 години:

Алпер Нури – Бял извор

Йълдъз Мурад – Ардино

Ебру Ферад  и Синем Мурад от Ардино

Над 18 години:

Сейфи Халилов – Ардино

Севдалина Чочева – Бял Извор

“Фотография”

Гюнер Мюмюн – Млечино

Рахим Делиибрямов – Падина

Фикрет Мюмюн и Рушен Дурмушали - Боровица

„Стари занаяти и приложно изкуство”

НЧ „Роодпска искра” – Жълтуша

НЧ „Н.Й.Вапцаров” – Долно Прахово и НЧ „Хр.Смирненски” - Башево

Гюнай Мустафа – Ардино

Поощрителни награди: ОДК – Ардино и Защитено жилище - Ардино

“Турски език и литература”

1. Подкатегория: Съвременен книжовен турски език

Възрастова група от 1 до 4 клас:

Севен Ердоган- Боровица

Мелих Иляз – Боровица

Мериян Есадова – Горно Прахово

Възрастова група от 5 до 8 клас:

                         1. Ахмед Метин – Боровица и Гюлай Юсеинова – Ардино

                          2. Елиф Йълдъз – Ардино и Ерай Шакир – Бял извор

                         3. Сабри Емин –Боровица и Баръш Ясуф – Бял извор

Поощрителни награди: Селинай Зеки – Бял извор и Мюмюн Хаджиалиев – Бял извор

Подгатегория: Художествено творчество (поезия и проза)

Неше Мустафа – Ардино

Севда Чауш – Ардино

Берна Байрам – Горно Прахово

Поощрителна награда: Джемал Кемал -Млечино

„Сценично изкуство”

Група за народни танци „Балканика” - Ардино

Тетарална група „Зад кулисите” – Ардино

Севен Хабил

Поощрителни награди: Емирджан Мюмюн, Мелих Ходжамурад и група за народни танци от Боровица

„Кулинарни традиции”

Надежда Миткова – Бял извор

Севдалина Чочева и Къймет Молла – Бял извор

НЧ „П.КЯворов” - Брезен

„Музикално изкуство”

Женска група за  родопски фолклор – Ардино

Оркестър за местен турски фолклор – Ардино

Ергюн Мюмюнов

Инджи Хаджимурад

Поощрителни награди: Ивайло Христов и Хьорю Топалова - Ардино

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
05 дек 2020
Последни новини