Отец Петър щурмува гробищата,троши бариера на входа

Полицаи оглеждат бариерата

Отец Петър Гарена от църквата „Св.Георги Победоносец” в Кърджали днес за втори път строши бариерата за платения вход на гробищния парк, криминалисти направиха оглед на мястото, а скандалът за 50-те стотинки набра нова скорост, предаде кореспондентът на БГНЕС. Затвор или пробация грозят нервния разрушител на чуждо имущество, твърдят юристи. Гневът на свещеника е от вчера, когато след погребение е трябвало да напусне гробищата с автомобила си, но бариерата можело да се вдигне само при пускане на 50 ст. Вчера той огъна алуминиевата конструкция пред очите на слисаните служители. Днес сутринта отец Гарена отново кипнал по същия повод и пак строшил препятствието, след което сам позвънил на управителя на обредния дом Моника Атанасова и й съобщил за стореното. За попския рецидив сигнал днес е подал служител от гробищния парк. Полицейски автопатрули и бусът на криминалистичната лаборатория бяха на входа, разследващи снемаха отпечатъци и оглеждаха района, но не коментираха нищо.

Юристи обясниха, че при такова деяние извършителят попада под ударите на два члена от наказателния кодекс, като при единия наказанието за непристойни действия, нарушаващи обществения ред и хулиганство е затвор до 2 години или пробация, а при другия – лишаване от свобода до 5 години за унищожаване или повреждане на чужда движима или недвижима вещ. Автоматичната бариера е поставена след обществена поръчка на общината и действа от 26 март т.г. и струва 12 000 лева с ДДС. Кметът Хасан Азис спешно издаде заповед за сваляне на пропусквателния режим до изясняване на обстоятелствата. Той посочи, че е разпоредил духовниците, влизащи с автомобилите си в гробищния парк, да не заплащат въпросната такса от 50 ст. По обяд в кабинета му бе привикана управителката на обредния дом Моника Атанасова. По-късно тя заяви, че събираните такси постъпват в общинската хазна, но те са предназначени за облагородяването и поддръжката на парка.

Снощи и днес отец Петър Гарена е разговарял с кмета Азис и е настоявал Атанасова да бъде незабавно отстранена от поста си, защото създава напрежение. „Само днес до обяд съм ходил на гробищата 3 пъти, там също е мое работно място. Не съм съгласен да си плащам, за да си върша работата. Недопустимо е и от опечалените да се изисква такса, тя трябва да влиза в цената на общата услуга. Готов съм да ме арестуват полицаите, ще направя жертва заради хората, защото въпросът е принципен”, заяви свещеникът.

Вчера веднага след първата му акция полицията е образувала проверка по случая. Очаква се да започне и досъдебното производство. Няма внесена писмена жалба от обредния дом. В Кърджали миряните застават с подкрепа зад провинилия се отец Петър Гарена. „Прав е попът, купуваме си парцели за гробове и не можем да стигнем до тях. Лъжа е, че таксите отиват за благоустрояването, тънем в кал и бурени”, негодуваха местни хора.

Отец Петър
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини