Ученици се пазят от туберколозата с викторина

През 1882 г. немският микробиолог Робърт Кох успява да изолира причинителят на туберколозата. Той е и един от основателите на микробиологията. Получава много отличия и награди за постиженията си, сред които е и Нобелова награда за физиология и медицина.

Според здравния календар на Световната здравна организация през месец март се отбелязва Световния ден за борба срещу туберколозата.

В основно училище „Св.Св.Кирил и Методий” град Кърджали грижата за децата е основна грижа. Ръководство, учители, родители и институции са обединили усилията си в тази насока.

Отчитайки значението на навременната образователно-профилактична дейност с децата, дирекция „Профилактика на болести и промоция на здравето” в РЗИ , медицински специалисти от „Детско и училищно здравеопазване“, ръководства на училища и община Кърджали организираха викторина „Какво знаем за туберкулозата?”. Акцентът на кампанията тази година е върху училищната аудитория. Мария Панчева, Златка Лапанова и Нефиде Вели, експерти в РЗИ оцениха знанията на учениниците. Учасници в състезанието са от VIти и VIIми клас на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Кърджали. Директорът на училището Лиляна Янкова прие инициативата с цел децата на научат повече за проблемите свързани с туберколозата, факторите за развитие и разпространение на болестта. Учениците от VI A  и VI Б посетиха Дома на здравето, където се проведе първата част на викторината. Победители станаха отборът наVI Б клас. След това специалистите дойдоха на гости в най-голямото основно училище в областта, където участници от VIIА и VIIБ показаха познанията си за „жълтата гостенка“. Спечелиха VIIБ клас с минимална разлика от една точка. Победителите и класиралите се на второ място отбори получиха грамоти и подаръци, както и полезни знания и съвети за коварната болест.

       Ценни напътствия за предпазване от „жълтата гостенка”, както народът в миналото е наричал туберколозата, децата получиха при гостуването си в при д-р Диана Вълчева, началник отделение „Пневмофтизиатрично отделение” в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” Кърджали. Елиз Рамадан от VІІ клас , Бурчин Емин и Елван Али от VІ клас научиха, че най-важното е да пазят не само себе си, но и околните, защото всички ние сме едно голямо семейство. В училище или на работното място всеки един от нас носи отговорност и за другия - сподели д-р Вълчева. Децата трябва да спазват много добра лична и обществена хигиена”,както и да не научават вредните навици като употребата на алкохол, тютюнопушенето и използването на наркотици, съветва тя. Най-често болестта се открива при възрастни.

Според статистиката през последните години болните от туберколоза в Област Кърджали са намалели, тъй като и районът се обезлюдява. За 2012 г. случаите на болни са между 25-30. Преди време са достигали и до 100. От началото на годината са констатирани 9 случая на коварната болест. Като в момента заразените се лекуват в новооткритото отделение в болницата.

Впечатлени от гостоприемното посещение при д-р Диана Вълчева учениците разработиха информационни листовки, послания до своите връстници и техните семейства, за запознаване и практикуване на здравословен начин на живот, гаранция за добра профилактика. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини