Строители и учители готови да си мерят отвеса

9 отбора от професионални гимназии са готови да си премерят силите

Строители и техните учители от 9 училища в Южна България са готови да се съревновават на тема строителство в регионален кръг от националната олимпиада „Най-добър млад строител“. Той започна днес в хасковската гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II”. Отборите на професионални гимназии от 7 области ще показват умения в качествен градеж, което на майсторлъшки език означава „да ти е верен отвеса“. Отвес е едно метално приспособление на свободен конец, използвано от памтивека за да покаже колко ти е прав зида. Ако е крив-пада.

Състезанието по зидане обаче е само половината от конкурсните дисциплини. Освен зидария и сухо строителство, гимназистите ще правят и мазилки, шпакловки и други бояджийски работи. После ще мерят сили в изработване на облицовки и настилки. Практическата част е планирана за утре, защото отнема повече време. Днес е теоретичния тест. Най-добрите получават грамоти и купи, но и правото да участват в националното състезание в Пловдив от 18 -ти до 20-ти април, в рамките на Панорамата на професионалното образование.

Най-добрите ще бъдат определени от компетентно жури от професионалисти в областта на строителството. На откриването днес присъстваха и представители на висши учебни заведения. Най-високопоставения от тях бе ректорът на Аграрният университет проф. Димитър Греков.

Г.Христов

Заралии бяха от най-готовите, само дето слънцето им блестеше много в очите
Димитровградчани нямаха такива проблеми
Официалното присъствие
"Златна Тракия" откри състезанието
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини