Един англичанин в Хасково: Не се отказвайте, може да победите властта

Мартин Смит не се примирява с неправдите дори и в България

Един англичанин в Хасково се обърна към новите си съграждани с призив да не се отчайват в борбата си срещу безчинствата на властта. В отворено писмо до медията ни, Мартин Смит повдига отново наболелия проблем за безобразният път Хасково-Стамболово и по конкретно отсечката през хасковското село Книжовник. Тази 1.5 км отсечка през селото е унищожила повече коли на хасковлии отколкото всички природни бедствия в хасковско, включително миналогодишните наводнения. Дупките по този път могат да повредят дори и тир, нещо което е ставало факт нееднократно. Именно поданикът на Нейно Величество кралицита инициира обществено недоволство и призова гражданското общество да се намеси. През лятото на миналата година, хората от Книжовник и редовно пътуващи през селото затвориха за час пътя в знак на протест срещу държавата и местната власт. Както обикновено става в България, проблемът потъна в юридически процедури и взаимни обвинения кой е виновен за този хал. А хората продължаваха да страдат и плащат допълнителния „пътен“ данък, този път в сервизите.

Реакцията на Смит е провокирана по неговите думи от коментариите във форума на Haskovo.net. Публикуваме неговото писмо със незначителни съкращения:

На 27 февруари 2013 г се срещнах с местни журналисти в село Книжовник, за да се оплача за пореден път от състоянието на пътя, минаващ през селото. Това мое действие дойде след 5 писма-жалби до кмета на Община Хасково, останали без отговор.

Като резултат от срещата с медиите, се появи репортаж по местната телевизия и статия в Хасково.нет, както и много коментари в моя подкрепа, публикувани във форума на медията. Искам да благодаря на всички хора, които отделиха от времето си, за да пишат по проблема. Дори отрицателните коментари, ми помогнаха, на мен, невежия англичанин, да разбера по-добре проблемите, с които българите се сблъскват всеки ден. Според коментарите, проблемите са главно заради лоша работа на местните и недотам местни административни власти.

Натъжава ме да чета и чувам думи като „подкуп“ и „корупция“ 

почти всеки ден, в почти всяко изречение. Очевидно, е че не съм живял тук достатъчно дълго, за да се сблъскам лично с тях, но съдейки по бурната реакция на толкова много хора, трябва да има зрънце истина в тези твърдения. „Няма дим без огън“. 

Идвайки да живея тук от т.нар „богата“ държава, не ми е трудно да видя, перипетиите, през които българите минават през годините. Лесно е да разбера гнева им. Но моля ви не мислете, че сте сами. Може да черпите упование и от факта, че „богатото Обединено кралство“ има своите корумпирани политици, грабещи всичко, което могат, за сметка на обикновените данъкоплатци. 

Само преди 3 години в следствие на организиран публичен протест и широко медийно изобличаване започна разследване на доходите на министри в правителството и хора на високи властови постове. В резултат стотици хиляди британски лири бяха възстановени на данъкоплатците след като се доказа обвинението за двойно счетоводство. Срещу много от виновниците бяха повдигнати обвинения, 

някои влязоха и в затвора. 

През 2008 г банковият сектор в Обединеното кралство почти постави държавата на колене заради „лоши практики“. Много от централните банки бяха избавени от затрудненията с намесата на правителството, отново за сметка за данъкоплатците. Като резултат от това, в края на 2012 г държавата има дълг от повече от 1,2 трилиона британски лири. А последните данни от банковата група АрБиЕс /най-голямата спасена от правителството банка/ показват загуби от 5,2 милиарда британски лири, въпреки 600-те милиона британски лири платени на шефовете й под формата на бонуси??? / звучи като българския доставчик на ел.енергия/. 

Едва миналата седмица бе наложен лимит на бонусите, които могат да бъдат изплащани на банкерите в бъдеще. Това бе сторено от Европейския съюз в Брюксел като директен резултат от обществения и медиен натиск. 

Това е пример какво може да бъде постигнато ако човек се чувства достатъчно силен и говори достатъчно високо. 

Казвам всичко това, за да ви помогна да видите нещата, такива каквито са. Общественото мнение и общественият натиск могат да са от полза, без значение от големината и богатството на една страна. Докато от друга страна със седене и бездействие нищо не се постига. Според вашите собствени думи България може би е бедна страна, сравнена с останалите държави в Европа. Настина може да отнеме години докато европейските богатства достигнат до хора като нас. Но в името на децата и внуците си, моля защитавайте правата си. 

Изисквайте от администрацията, това което е ваше по право и закон. Ако не го получите покажете неудовлетворението си, когато дойдат избори. 

Един писател казваше:“България е пълна с хубави жени, останалото е боклук“. За хубавите жени, съм съгласен, все пак се ожених за една от тях. Но България е също красива страна, с добри хора, които имат демократичното право да водят мирен и спокоен живот, свободен от корупция. Продължавайте протестите. Повикайте ме да участвам и аз. Ще бъда рамо до рамо с вас и вие с мен. 

От 2007 г, 8 милиарда евро са отпуснати на България, част от тях за местни пътни и железопътни проекти. Миналия месец ЕС одобри финансиране от 274 милиона евро за развитието на автомагистрала Струма, която ще намали с 40 минути пътя от София до Кулата! 

Хората ползващи шосето през Книжовник ще бъдат доволни да редуцират времето си за път с нищожните 4 минути на цената на няколко камиона с асфалт. 

Какво мислите г-н Кмет? 

Запомнете, че за да промените държавата си, трябва да промените мисленето си.

Мартин Смит

Стамболово

България

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини