Трети март обедини протестиращи и празнуващи, нямаше освирквания,а аплодисменти

Венци на признателност

Националният празник Трети март обедини протестиращи и празнуващи в Кърджали. Вместо освирквания,както се очакваше имаше аплодисменти. Около две хиляди кърджалийци изпълниха да краен предел Градската градина за да присъстват на тържественото отбелязване на националния празник. Сред тях бяха и  привърженици на протеста срещу монополите. Основната агитка на протестиращите,състояща се от около тридесетина души поднесоха цветя на Паметника на освободителите преди започването на тържеството.  Някои скандираха „Мафия” и „Монополите вън”, но гражданите в парка не подеха думите им.  Липсваха транспиранти и плакати с протестни лозунги.

Днес отбелязването на националния празник започна с тържествено поднасяне на венци на паметника на руския войн срещу храма „Св.Георги”. Официалните лица, сред които кметът Хасан Азис,областният управител Иванка Таушанова и народните представители Цвета Караянчева и Неджми Али, преминаха през шпалир от гвардейци за да поднесат венци и цветя на монумента.

В същото време около тридесетина души се събраха пред монумента на Васил Левски за да подхванат протестно шествие до Паметника на освободителите.  Те носеха националния трибагреник и цветя. Преминаха през градската градина и положиха букетите на монумента. След това се оттеглиха за да отворят място на официалните лица.

   На импровизираната трибуна застанаха кметът Хасан Азис, областния управител Иванка Таушанова, енорийският свещеник отец Петър, районният мюфтия Бейхан Мехмед,депутати. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на героите, паднали за свободата на България. Бяха поднесени десетки венци от името на институции, партии, частни лица.

  В словото си кметът Хасан Азис отбеляза, че Трети март е преломна дата в новата българска история, която полага началото на националното ни самочувствие. Тя е успех за колективното начало в нашето минало. Две думи подхождат на тази светла дата любов и свобода, подчерта градоначалникът. Той отбеляза,че незнайни и знайни герои са вдъхнали смелост в сърцата на сънародниците. Трети март е успешно дело, в което нашите предци са обединили сили. Това е ден на равносметка:какво взехме от миналото, какво пренесохме във времето и къде сме сега, обобщи градоначалникът.

Георги Кулов

Почитта на политиците
Протестиращите
Цветя от недоволните
Мажоретките
Кметът произнася слово
Градоначалникът призовава за единство
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини