Жените туристи посетиха Дяволския мост и Орловите скали

През третия ден от пребиваването в нашата област участничките в най-голямата туристическа проява за годината 53-ия  Национален поход на жените

посетиха Ардино. За шест часа 103 планинарки с младежки дух от 41- клуба по пешеходен туризъм от 31 града в страната обходиха и опознаха за първи път едни от най-красивите места в Родопа планина – Дяволския мост и тракийското светилище „Орловите скали”. Последва разглеждане на Общинския музей. Уредникът Танер Чобанов запозна участничките подробно с историята, бита и традициите на ардинчани в миналото. След разговора те разгледаха археологическата и етнографска сбирка и барутчийницата, в двора на общинския музей и останаха силно впечатлени от видяното.

Гостенките се включиха и в концертна програма в салона на читалище „Родопска искра” организиран по повод Националния празник на страната – 3 март с участието на колективи от духовното средище и участничките в похода. Останаха изумени от невероятните изпълнения на самодейците от духовното средище.Специално за тях бе организиран коктейл в ресторант „Перла”.

„Ардино не е голям, но е богат на исторически забележителности, което позволява приятно да разнообразите посещението си. Надявам се, че сте видели много неща, които ще останат трайно във вашите спомени”, каза в своето приветствие кметът Ресми Мурад. Той отбеляза, че ръководството на общината има вече готови проекти за подобряване на всички обекти, които са били посетени по време на туристическата проява. „Ще се реставрира Дяволския мост  и баритчийницата, а тракийските ниши в Орловите скали ще бъдат почистени и обработени със специален разтвор, който ще запази сегашното им състояние. В историческия музей ще се обособи Туристически информационен център”, отбеляза Ресми Мурад. Той покани гостенките отново да посетят Ардино, за да го видят в още по-приветлив и красив.

„Много съм щастлива, че за пореден път съм в Ардино. Тук има толкова много красоти, които трябва да ги предадем на нашите деца и внуци”, заяви изпълнителният секретар на Българската федерация по туризъм Делка Кавъркова. От името на всички участнички тя изказа сърдечните си благодарности към ръководството на община Ардино и на местното туристическо дружество „Белите брези” за топлото гостоприемство и за прекрасната програма на самодейците от читалище „Родопска искра”.

Женският поход, организиран от Българска федерация по туризъм, община Кърджали, община Ардино,  Туристическо дружество  „Кърджали”  и Туристическо дружество „Белите брези” е единственото туристическо събитие, в което участват изключително само дами. Провежда се в чест на 3-ти март – 135 години от Освобождението на България от османско владичество, 8-ми март – Международния ден на жената. В мероприятието имаше жени от Варна, София, Сливен, Пловдив, Враца, Шумен, Благоевград, Карлово. Най възрастна от тях беше 81-годишната Недка Панайотова от Велинград, а най-млада 20-годишната студентка от УНСС-София Джесика Велинова от Горна Оряховица. За осма поредна година обаче в похода присъства един мъж-операторът Евгени Попов, който засне проявата.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини