Кмет, поп и мюфтия призоваха кърджалийци към съединение и заедност

Традиционното кафе

За мир и единство на кърджалийци и цялата българска нация призоваха на традиционното третомартенско кафе кметът на Кърджали Хасан Азис, енорийският свещеник отец Петър и районният мюфия Бейхан Мехмед. За десета поредна година водачите на основните вероизповедания сядат на една маса на националния празник с градоначалника за да дадат пример за етническа и религиозна толерантност. Градоначалникът изненада отецът и мюфтията като им връчи като подарък огромни мартеници. Тримата от своя страна поднесоха букет на репортерката на бТВ Мария Георгиева, която празнува и рожден ден.

По традиция и тримата канят на Трети март журналистите от Кърджали,за да отправят чрез тях своите послания към съграждани и сънародници.

Енорийският свещеник отец Петър подчерта, че по традиция сядат в кафене зад Паметника на освободителите в Кърджали. Събираме се тук, защото зад всяка война,остават хората. Война без мир е химера. Преди 135 години това е станало със Санстефанска България,отбеляза отец Петър. Той посочи, че и днес има сянка върху мира, защото народът е оскотял от немотия. Нагнетява се напрежение, което може да се прехвърли върху етническите общности. Отец Петър припомни думите на поп Минчо Кънчев,насочени към българите: ”Пазете къщите на турците, защото те пак ще се върнат”. Ако националният празник придобие етнически привкус,той ще се опорочи, смята духовникът. Според него, ако хората от различни етноси в България не са заедно на този ден той ще се дискредитира. Щастлив съм да викам „Да живее България” в този край със смесено население. Тук сме заедно, докато телевизията показва българи изправени срещу българи. Никакви подсладители в кафето ни не могат да заменят човещината ни, обобщи енорийският свещеник.

Районният мюфтия Бейхан Мехмед също отбеляза, че в много градове на страната се чества националния празник на фона на протести. Главно мюфтийство представлява една четвърт от населението на страната. Да обичаш страната си е символ на нашата вяра, натърти Бейхан Мехмед. Той посочи, че България е една от най бедните страни в Европа и призова Аллах да я награди с берекет. Нека всички в тази страна си пием кафето с уважение, призова духовникът.

Последен отправи послание кметът Хасан Азис. Той каза, че националният празник е ден, в който сме заедно. През последните десет години се опитваме да дадем знак и на кърджалийци и на хората в страната. По важно е след протоколната част да седнем и да празнуваме. Хората забелязват този символ-съвместното кафе, което пием. Това е важно в трудни времена, посочи градоначалникът. Когато е най-трудно за хората, тогава се дава оценка, на това което правим. Трябва да стъпим върху националните ценности за да направим крачка към по-силна България, призова Хасан Азис. Той изрази съжаление, че вижда натиск от определени хора върху отеца и мюфтията заради тяхното единство. Дори политически кръгове искали да отстранят енорийският свещеник. Като кмет няма да позволя това,отбеляза Хасан Азис. Той подчерта,че пътят по който вървим, е труден но е път на съединението, на заедността.

Георги Кулов

Отец Петър поднася кафе на колегата си
Заедност
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини