Готвят ни данъчен капан с техническия преглед на МПС

Годишният технически преглед на автомобилите да се извършва само след представяне на специално удостоверение за платен годишен данък, предлага в докладна записка до Общинския съвет кметът Георги Иванов.

Предложението е мотивирано с данните от общинската данъчна служба, че просрочените задължения на гражданите и фирмите за данък върху превозните средства са в размер на 2.69 млн. лв. Според Закона за местните данъци и такси пък „Заплащането на данъка е условие за редовност при годишния технически преглед на превозното средство. Заплащането на данъка се удостоверява с представяне на издаден или заверен от общината документ”.

Удостоверението ще е безплатно. То ще се издава при заплащане на данъка на МПС.

Според бдителни общински съветници обаче това решение може да се превърне в данъчен капан за мнозина. Причина за подозрението им са приложените за одобрение два документа – първият е искане за издаване на данъчни документи, вторият – образец на самото удостоверение.

„Подавайки искането за административна услуга, съответният гражданин бива проверяван за наличие на всякакви други задължения към общинската хазна. Ако се окаже, че има неплатена глоба например, административната услуга не се извършва, докато не си я плати”, обясниха ситуацията в Хасково съветници. Те допълват, че преди 1989 година при годишен технически преглед на автомобил също се е изисквал документ за платен пътен данък. Тогава обаче квитанцията за платения налог е била достатъчна. „Ако просто се цели събирането на просрочените налози за МПС, квитанцията за платен данък би трябвало да е напълно достатъчна”, смятат съветниците.

„Специалното искане до данъчното за издаване на удостоверение всъщност цели да вкара гражданите в административния капан”, обясниха съветници. При фирмите пък положението става още по-сложно, особено при някои фирми, допълват те. Отделен въпрос е доколко общината може да наложи на пунктовете за технически прегледи да изискват точно този документ. Според някои този акт може да накара хората просто да минават годишен технически преглед в други населени места.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини