Таушанова събра бизнеса, иска увеличаване на младежката заетост

Усилията на държавната администрация са носочени да подпомогнат младите хора до 29 години да си намерят работа. Заедно с тях приоритет на Агенцията по заетостта е да осигури работни места и на други рискови групи , като хора в предпенсионна възраст и бивши затворници. В настоящата ситуация е важно да се окаже съдействие на уязвимите групи. Това заявиха представители на Бюрото по труда на среща с бизнеса и представители на държавните институции, която се провежда в конферентната зала на хотел „Арпезос“по инициатива на областния управител Иванка Таушанова. Срещата бе открита за медиите. Губернаторът подчерта, че идеята е периодично бизнесът в Кърджали да бъде информиран за новостите в нормативната уредба за да бъде подпомогнат и да се насърчи заетостта. Ще превърнем тези срещи в добра практика, отбеляза Иванка Таушанова.

От бюрото по труда призоваха местните предприемачи да кандидатстват в програмата „Развитие на човешките ресурси“. Приканиха работодателите да използват всички насърчителни мерки за увеличаване на заетостта, които държавата създава.

Бе засегнат и проблема с масовите уволнения, станал актуален след драмата с ОЦК. Бе подчертано, че работодателите са задължени един месец предварително да информирант бюрата по труда и работниците за масови уволнения.

Във форума вземат участие експерти от Националната агенция по приходите (НАП), дирекция „Инспекция по труда - Кърджали”, Районно управление "Социално осигуряване" и Агенцията по заетостта. Целта на срещата е да бъдат представени новите моменти в законодателството, да се дадат конкретни разяснения във връзка с улесняване на административните процедури и избягването на грешки при развиването на фирмена дейност,оповестиха от преслужбата на областна администрация.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини