Миланските грандове показаха какво е истинско дерби

В един изключително горещ мач двете емблеми на футболно Милано - "Милан" и "Интер"си разделиха по един гол, по една точка и спечелиха възхищението на феновете както на "Джузепе Меаца", така и на цяла Европа.

Двата отбора се вкопчиха в свирепа битка от самото начало на мача, като първото положение се откри пред росонерите – още в 5-тата минута Матия Де Шильо след двойно подаване се освободи на стрелкова позиция, но ударът му отиде в аут. Тази атака подсказа на какво ще разчита „Милан” в дербито – масиран натиск по фланговете чрез Де Шильо и Абате, точно както срещу „Барселона” през седмицата.

„Интер” обаче показа веднага, че не е излязал в ролята на жертвена овца в сблъсъка и на два пъти в последния момент на Филип Мексес му се наложи да спира атаки на нердазурите.

В 15-тата минута обаче пореден хубав пробив на Де Шильо завърши с перфектно центриране в малкото наказателно поле, където Марио Балотели пропусна уникален шанс, след като тръгна да спира топката, а не я отигра от движение.

Шест минути по-късно обаче прошка нямаше – Съли Мунтари майсторски отне топката на Антонио Касано, тя отиде в Кевин-Принс Боатенг и ганаецът с хубав пас изведе отляво в наказателното поле Стефан Ел Шарауи, който с десния крак, с външен фалц, намери горния десен ъгъл на Самир Ханданович – 0:1.

Пробивът отдясно в защитата на „Интер” зейваше все повече, както показа и голът, а японецът Юто Нагатомо не смогваше да се справи с Де Шильо и Ел Шарауи. А в 25-тата минута след корнер Марио Балотели засече с глава топката с висока скорост, но Ханданович с една ръка извади удара и предотврати второ попадение за росонерите.

Само три минути по-късно Де Шильо отново се отскубна от Нагатомо и веднага сви топката към малкото наказателно поле, а там Балотели я стигна и засече, но нацели точно Ханданович, който се превръщаше в герой за нерадзурите с изявите си.

След бурния половин час темпото спадна леко, но „Милан” продължаваше да държи инициативата, макар „Интер” да опитваше да отговори – играчите в синьо-черно тичаха много, но не успяваха да канализират енергията си.

В 40-тата минута Балотели от пряк свободен удар накара Ханданович за пореден път да спасява отбора си. Минута по-късно искрите в дербито за малко не лумнаха в буен пожар, след като Естебан Камбиасо фаулира Рикардо Монтоливо и го срита, докато италианският национал беше паднал. Монтоливо се вбеси и тръгна да се разправя с аржентинеца, като играчите на двата отбора с мъка предотвратиха юмручна разправа. И веднага след това Жуан Жесус фаулира много грубо Боатенг, за което получи заслужен жълт картон. А съдията действа много разумно и набързо даде край на полувремето, без да пусне нито минута добавено време.

Втората част започна с ново положение за „Милан” – центриране от фаул на Монтоливо и Боатенг на близката греда с плонж стреля с глава, но топката мина до гредата в аут. Още в следващата минута пък Монтоливо спря Родриго Паласио с нарушение за жълт картон, а над „Джузепе Меаца” видимостта падаше бързо заради хвърлена димка, която забули терена с бяла пелена.

В 53-тата минута „Интер” най-после направи показна атака – хубав пас на Антонио Касано по десния фланг, центриране на Паласио към Фреди Гуарин, който стреля от движение, но Кристиян Абиати спаси с изключителен плонж.

След десетина минутки „Милан” разиграха по изключителен начин топката с бързи къси пасове – Мунтари, Монтоливо, Абате, Боатенг, като ганаецът центрира по земя в малкото наказателно поле и там Ханданович със смел плонж спаси втори гол току под носа на Балотели, който дори с бутоните го закачи в опита си да набута топката във вратата на нерадзурите.

Прекалено много вече станаха пропуските на росонерите и в 71-вата минута Нагатомо се реваншира за грешката си при гола на "Милан" – центриране отляво намери резервата Матиас Езекил Скелото, който от близко разстояние с глава изравни – 1:1.

Изравнителното попадение определено повлия на играта и двата отбора станаха по-предпазливи, като започнаха повече да дебнат за грешки, а не да се опитват да натиснат. Това беше и логично предвид появяващата се умора и при "Милан", и при "Интер", които играха мачове и през седмицата.

В 88-тата минута пред "Милан" все пак се откри възможност, но Ханданович спаси удара на влезлия като резерва МБайе Нианг, а след това Балотели не можа да стигне до топката, за да я довкара. А в 90-тата минута на Абиати му се наложи да излиза и да избива много опасно центриране, което лесно можеше да доведе до победен гол за нерадзурите.

Така "Милан" запази преднината си от една точка пред вечния враг, а битката за третото място в Серия А става невероятно интересна - в момента росонерите са трети, но "Лацио" е на точка зад тях и с мач по-малко (домакинство на "Пескара" утре, 25 февруари), а "Фиорентина" е на три точки зад "Милан" и във вторник, 26 февруари, гостува на "Болоня" и може да се изравни с росонерите. А в събота, 2 март, от 21:45 часа "Милан" приема "Лацио" в пряк сблъсък за третото място в Серия А.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини