Милан изнесе тактическа лекция по футбол на Барселона

Младият тим на росонерите шокира тотално соченият за най-силен отбор в Европа

В първи осминафинален мач от Шампионската лига отборът на "Милан" показа защо е считан за европейската марка на Италия и наказа много лошо основният фаворит на букмейкърите за крайна победа в турнира "Барселона" - 2:0.

Още в началото на мача беше ясно на какво залага „Милан” – Масимилияно Алегри излезе със състав с петима халфове – ветеранът и капитан на росонерите Масимо Амброзини и Съли Мунтари в ролята разбивачи, Рикардо Монтоливо в ролята на плеймейкър и Кевин-Принс Боатенг плюс Стефан Ел Шарауи, които бяха поставени съответно на десния и левия фланг с идеята за бързи пробиви при възможност.

От своя страна „Барселона” бяха излезли с познатата схема с „фалшивата деветка” в лицето на Лео Меси и армадата от магически халфове Шави Ернандес, Андрес Иниеста, Сеск Фабрегас плюс бързия Педро Родригес.

Първото истинско интересно положение беше в 15-тата минута, когато Ел Шарауи беше изведен отляво и напредна в наказателното поле, но си поведе дълго топката в последния момент. В ситуацията обаче имаше засада, но неотсъдена от реферите. При последвалия корнер Боатенг успя да засече топката и тя мина агонизиращо близо до лявата греда на Виктор Валдес.

Това всъщност се оказаха и най-опасните положения през първото полувреме в определено скучния мач. Халфовата линия на „Барселона” беше тотално обезвредена, а Меси не можа да направи абсолютно нищо, но и играчите на „Милан” нямаше как при толкова хвърлена енергия в отбрана да владеят повече топката и да правят повече атаки.

Второто полувреме нещата не се промениха коренно като поведение на двата отбора и това определено се оказа по-добър вариант за „Милан” – италианците са истински майстори в този тип по-бавна и тактическа игра. И в 57-та минута росонерите наказаха „Барселона” – Ел Шарауи беше фаулиран отляво, последва заучено изпълнение, при което топката беше подадена към Рикардо Монтоливо, той стреля много силно, топката рикошира в ръката на Жорди Алба и след това се отби и в ръцета на Кристиян Сапата, а оттам отиде право при Кевин-Принс Боатенг, който с мощен удар с левия крак препарира Виктор Валдес 1:0.

В ситуацията каталунците с право могат да се сърдят на съдиите, защото рикошетът от ръцете на Сапата определено си беше игра не по правилата, но явно реферът прецени, че след като имаше удар и в ръката на Алба, макар тя да беше прилепена, то положението се изравнява и играта трябва да продължи.

Голът вдъхна още повече увереност на „Милан”, а „Барселона” показваше учудваща немощ в нападение, което затвърди позицията на някои коментатори, че срещу сгъстена защита каталунците стават много еднообразни и предвидими. Испанците все така владееха много топката, но не опитваха да създават позиции за стрелба от далечно разстояние, а се мъчеха да влязат с тики-така в наказателното поле на италианците и по възможност във вратата им.

Шокът за „Барселона” стана пълен в 81-вата минута. Тогава влезлият на мястото на Пацини млад френски нападател МБайе Нианг овладя добре топката на десния фланг, гърдира, подаде на Стефан Ел Шарауи, а младата звезда на росонерите ловко прехвърли топката към останалия съвсем сам отляво Съли Мунтари и ганаецът с изящно воле мушна топката в долния ляв ъгъл на Валдес - 2:0.

Изненадата на испанците вече беше толкова голяма, че те дори не успяха да организират свестен финален натиск, за да вкарат поне гол на чужд терен, който щеше да е много важен за каталунците. Така росонерите спечелиха с убедителен резултат и направиха невероятно интригуващ реванша.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини