ОУ”Св.Св. Кирил и Методий” почетоха паметта на Апостола

Днес 19 февруари 2013 г. в най – голямото Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – град Кърджали се почете 140-годишнината от гибелта на Васил Левски. Дворът беше огласен от възрожденски песни.

Директорът Лиляна Янкова произнесе реч, в която подчерта, че името на Апостола е синоним на свобода, себеотдаване и дълбока вяра в Идеала за „чиста и свята република“.

Учениците от II„А” и II„Б” класове под ръководството на началния учител Фанка  Радичева представиха рецитал посветен на живота и делото на Дякона:

„Бате, кой е тоя
синеок герой ?
Левски, мило братче,
се нарича той.

В робство и неволя,
беден се родил,
но сърцат пораснал
малкият Васил….”

С това вълнуващо стихотворение на автора Цветан Ангелов, със стиховете на Иван Вазов малките ученици разказаха художествено за живота и делото на Апостола на свободата.

Карина, Елиф, Сезай, Селин от  VI „Б” клас изработиха постери с цветовете на българския трибагреник. Подготвиха и презентация в памет на Васил Левски с помощта на учителката по история Любка Калайджиева, която бе представена в часовете по история на всички ученици.

Представителна група ученици от VI”а” клас с класен ръководител Милена Кьосева поднесе венец пред паметника на Апостола в центъра на града като присъства и на общоградското тържество.

С гордост носеше блуза с лика на Дякона, ученикът от VІ”а” клас Джингиз Кабакчъ, скъп спомен от ученическата екскурзия до град Карлово – родното място на Васил Левски.

За децата и учениците от най-голямото в областта основно училище Левски е пример и днес във ХХІ век, века на високите технологии и прогреса на човечеството. Неговият образ е все така познат и все така извисен, и все така тачен и почитан! Защото Апостола е просто човек, обичащ до болка и смърт Отечеството си, прозрял далеч в бъдещето и останал завинаги млад. Защото той носи в себе си това, което търсим и ние всички днес – истинските ценности и стойности в живота, любовта обединяваща целия свят – любовта към свободата, родината и човека!

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини