Таушанова:Доверието към институциите е ниско,трябва да управляваме заедно с гражданите

Иванка Таушанова открива кръглата маса

Гражданите в България са загубили доверие в институциите. Имаме законова база за провеждането на обществени обсъждания , но те протичат при малък интерес и залите остават празни. Постепенно трябва да върнем увереността на обществото в неговите възможности. Това е основната цел на проекта “Правото на добро управление и добра администрация-гарантирано права но гражданите от област Кърджали”. Това каза при откриването на кръгла маса, на която се дискутираха идеи за развитието на туризма, земеделието и околната среда областният управител Иванка Таушанова. Форумът се състоя във кафе “Казанова”. Присъстваха представители на различни институции ангажирани с тези три сектора.

Областният управител, подчерта,че проекта се финансира от оперативна програма “Административен капацитет” и е със съдействието на холандски специалисти. Отдавна си сутридничим с регион Хага. Заимстваме не само опит, но и култура на управление. Искаме да управляваме в съструдничество чрез консултации и вземане на решение чрез консенсус, както правят холандските ни партнори. Това те залагат още в училище при симулативни игри на децата, отбеляза още областния управител. Тя каза,че все още в страната решаваме проблемите ирационално, емоционално вместо рационално. Затова и доверието в институциите е ниско. Таушанова зъвърши с холандската поговорка “Доверието идва пеша ,а си тръгва на кон”.

Сред предоставените за обсъждани предложения за управление бе създаването на специални фондове за изпълнение на проекти от регионално значение, управлявани от Областна администрация. В туризма се прокарва идеята за държавна подкрепа на асоциации и професионални организации, които да кандидатстват по проекти финансирани по оперативни програми. В земеделието искат да се премине към дългосрочно управление и използване на земи от общинския поземлен фонд, за да се осигури дългосрочна стабилност на използването на земята. В сферата на околната среда се предлага обществени информационни кампании за разделно събиране на отпадъци.

Георги Кулов

Участниците
Холандски експерт
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини