5 °C

Кърджалийци най-големите чистници след силистренци и софианци

Област Кърджали е на трето място в страната по брой доброволци, участвали в кампанията „Да изчистим България за един ден” през миналата 2012 г, след Силистра и София, отчете днес на работна среща в областната администрация координаторът на проекта Мария Лазарова. В подреждането по райони за планиране, Южен централен район, в който попадат Кърджали, Хасково, Пловдив, Смолян и Пазарджик заема трето място след Югозападния и Югоизточния региони. Като цяло по активност в най-голямата доброволческа инициатива в света българите отстъпват само на Швеция. Там в почистването са се включили 675 000 души при 323 000 у нас. Но по количество отпадъци, събрани в рамките на един ден, страната ни е водеща.

Мария Лазарова благодари на държавните  институции, общините, фирмите, гражданите и учениците от област Кърджали  за изключителното им представяне в кампанията, което е едновременно впечатляващо и задължаващо с оглед на предстоящото издание. Областният управител Иванка Таушанова насърчи всички доброволци да проявят още по-голяма активност и да не позволяват резултатите от труда им да бъдат заличени. Областна администрация поддържа на сайта си секция за екосигнали, които биват препращани по компетентност на отговорните институции и следи за разрешаването им, създадена е и фейсбук-група „Да изчистим България за един ден – област Кърджали”. През 2013 г денят на голямото чистене ще е 20 април. През 2012 г бяха събрани 26 000 т отпадъци и 500 т боклуци в горите, отбелязани бяха 3000 мръсни зони, ликвидирани бяха 530 незаконни сметища. Мария Лазарова обобщи постиженията на кампанията до сега и предстоящите дейности до края на април. „Да изчистим България за един ден” продължава да разширява партньорската си мрежа сред институциите, бизнеса и неправителствения сектор. През първата седмица на месец март ще се проведе голямото маркиране на замърсените зони, които ще бъдат добавени на интерактивната карта. Вече гражданите ще могат да ги посочват и с мобилен телефон. Съвместно с МОСВ е планирана акцията „Най-чист регион”, в която наградата ще е рекламно телевизионно време. Наред с областна администрация Кърджали, която е сред водещите партньори, знамето на кампанията бе връчено и на общините. По идея на областния управител Иванка Таушанова то бе предоставено и на инспектората по образование, заради високата активност на училищата. На информационната среща присъстваха представители на местната власт, РИО, териториалните структури на държавната администрация, ОДК-Детски и младежки парламент. Това съобщиха от преслужбата на областната администрация.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
03 дек 2020
Последни новини