Мюсюлманите в Ардинско отбелязаха Мевлид Кандили

По повод мюсюлманския религиозен празник Мевлид Кандили (нощта на святото рождение на Пророка Мухаммед (с.а.с)) преди вечерната молитва в централната джамия в Ардино беше организирана специална програма. Тя започна с четене на айети от Коран-и Керим и Мевлиди Шериф от местни духовници, след което наместник-районния мюфтия на Кърджали Ерхан Реджеб направи дуа и изнесе лекция за житието и битието на последния пратеник на Аллах.

Ерхан Реджеб призова джамийското настоятелство в Ардино след петъчна молитва да организират базари и други кампании за събиране на средства, с цел подпомагане на бежанците от Сирия, които се намират у нас. Религиозното събитие беше почетено от кмета на общината Ресми Мурад, заместниците му Изет Шабан, Наско Кичуков, Неджми Ходжов, председателя на общинския съвет Сезгин Байрям и секретаря инж. Кемал Алиев. След акшам намазъ (вечерната молитва) всички присъстващи бяха нагостени с два казана пилаф, сготвено от местния майстор-готвач Байрамали Байрам.

Районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед отбеляза, че подобни чествания са проведени и в централните джамии в Кърджали, Момчилград и други населени места.

Датата на рождението на Пророка Мухаммед (с.а.с.) е 21 април 571 година (според лунния календар датата е 12-тия ден на месец Рабиул Еввел ).

Миналата година Мевлид Кандили беше определен за официален празник с решение на Министерския съвет.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини