5 °C

Загина родено в България тарпанче, разкъсаха го вълци

При вълча атака в края на декември 2012 г. в района на село Сбор, Община Крумовград едно от родените в България тарпанчета загина, а три от възрастните коне бяха нахапани. Това е първото нападение на вълци, откакто 12 коня, възстановка на дивия европейски кон тарпан бяха внесени от Холандия през септември 2011 г. Тарпаните се адаптарираха много добре към района на Сбор и досега успешно избягваха срещите с вълците. „При вълча атака стратегията на конете е да избягат. За съжаление в този случай кончето не е успяло да се откъсне и да избяга със стадото на по-сигурно място”, обясни Христо Христов, експерт по дива природа и биоразнообразие в проекта „Новото тракийско злато“ (НТЗ). „ Данните от радиояките и наблюденията ни обаче показват, че след нападението конете избягват мястото на атаката и предпочитат открити места, на които се чувстват по-сигурни. Това ни кара да мислим, че тарпаните са научили как да се пазят от вълците“, допълни той.

Според Франк Зандеринк, ръководител на НТЗ, това, което се е случило с тарпаните не е неочаквано за екипа на проекта и е пресметнато развитие.

Вълчите жертви, както казва и Христо Христов, са част от естествените природните процеси, които все по-рядко могат да се наблюдават на други места в Европа. „В Източните Родопи конете, кравите и другите тревопасни поддържат пасищата и по този начин създават и поддържат хабитати за много други видове. Когато станат жертва на хищници, те осигуряват храна за лешоядите. Именно това прави биологичното разнообразие на Източните Родопи толкова уникално“, посочва експертът на НТЗ.

Вълците обикновено нападат тези животни, които най-лесно могат да бъдат хванати, например млади и неопитни, стар и слаб дивеч. Животните, които имат бързи реакции и са в добро здраве, биват по-рядко залавяни от вълци. Заради осъществявания естествен подбор вълците имат положителен ефект върху животните, които нападат, и са имали през вековете важна роля в екосистемите. Освен че имат значение за екосистемите, вълците все повече се превръщат в туристическа атракция в Европа.

 В рамките на проекта НТЗ през лятото на 2012 г. холандския студент Тим Ашбрюк проучи взаимодействието между едрите тревопасни и вълците в Източни Родопи. Резултатите от изследванията му, които се очакват в началото на 2013 г., ще дадат по-пълни данни за популацията на вълците в Източните Родопи и хранителните им предпочитания.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
02 дек 2020
Последни новини