6 °C

Потомък на славен шотландски род прави „държава” в Източните Родопи

Тази година се навършват 140 години от отделянето на Източните Родопи от територията на Източна Румелия.Според турската историография става дума за държава влязла в обръщение сред турските историци като  „Временно родопско турско правителство”.Названието на турски може да се схване и като „Турско владение”(1).Столица на самопровъзгласилата се „държава” е с.Черна нива,Чернооченско.Внимание към турската историография наскоро прояви проф.д.и.н.Камен Гаренов/Отец Петър Гарена/ .В своя статия проследява появата и развитието на това „Временно родопско турско правителство” и представянето му от автори от Анкара.

На 4 март 1878 г.мюсюлмани от Източните Родопи се разбунтуват срещу Санстефанския мирен договор,подписан няколко дни по- рано.На 16 май с.г.те обявяват „Временното правителство” в с.Черна нива,Чернооченско, като заявяват,че зад тях стоят 4 млн.мюсюлмани. На 13 юли 1878 г.се подписва Берлинският договор, който ревизира Санстефанския .”Турското владение” става автономно на Източна Румелия. Според проф.д.и.н.Камен Гаренов създадената „държава” съществува до Съединението на Княжество България и Източна Румелия .По споразумение от 1 януари 1886 г с Османската империя то е предадено на падишаха и престава да съществува.Източните Родопи преминават отново във владение на българската държава по време на Балканската война от 1912 г.(2)

В българската книжнина не се споменава „Временно родопско турско правителство”.Според Борис Дерибеев границите ,очертани от Берлинския конгрес са само на карта.Кърджали и Кърджалийско, формално остават в границите на Източна Румелия.Още през април 1878 г. в региона навлизат  „турски банди”,които овладяват изоставените от руските войски територии.Европейският печат представя тези формирования за”въстанници” и „мюсюлманска народна войска”.Създава се и Родопска комисия да разследва действията на руските части(3).Сериозни сражения между разбунтувалите се мюсюлмани и руските части се водят в Ивайловградско.Тук бунтовниците превземат Пелевун и настъпват към Ивайловград. Сблъсъците са с отрядът на майор Жигарев(4).Епична е битката на капитан Петко войвода за защита на Пелевун на 27 май 1878 г. Тя продължава 9 часа и резултатът е прогонването на т.нар.”въстаници”.(5)

Кой е човекът създал „Турското владение” със столица Черна нива.И турската и българската историография са единодушни, че това е британският офицер на турска служба полк.Сенклер(6). Пръв за това пише родоповедът Христо Попконстантинов(7)

Станислас Греам Бауер Сенклер /от.англ.Stanislas Graham Bower Saint Clair/ е британски агент с дипломатическо прикритие. Проф.Камен Гаренов и други български изследователи подчертават, че той е българофоб и русофоб(8). Роден е през 1835 г. в замъка Вепрей,в имението на дядо му в Югозападна Литва. Бащата Александър Сенклер е бил офицер в колониалната британска армия в Индия. Той е от древен шотландски род.Майка му - полякинята Пелагия Косаковски е дъщеря на граф.Йозеф Косакофски.Неговият чичо е адютант на Наполеон I при фиаското в Москва. През 1855 г. фамилията губи владението си, като една от версиите е, че то е конфискувано от руските власти.(9). Потомствен военен Станислас Сенклер постъпва в британската армия, като през 1859 г.достига до чин капитан.През 1862 г.става консул в Бургас. По-късно е преместен във Варна. Смята да се установи в Османската империя и си купува бейски чифлик край Бургас. Приема турскотo име Хидает паша и се самообявава за генерал. Включва се в Руско-турската война от 1877-1878 г.под командването на Сюлейман паша.(10)При отстъплението оглавява т.нар.”спонтанен  метеж”, в който се включват дезертьори от армията на Сюлейман паша и местни башибозуци. Той се придружава от цяла свита.По описание на пловдивския вестник „Марица” сред бунтовниците е бил и един „Ингелиз пашасъ, къс човек с червена брада и английско офицерско облекло”(11). Неговите поддръжници се въоръжават  с модерно оръжие. Провизиите идват от пристанищата на Бяло море(12).

Ето какво пише за краят на „Турското владение” Борис Дерибеев:”Краят на авантюрата на Синклер, който се скита няколко месеца с бандите си из Родопите е знаменателен. Действията му не намират поддръжка сред местното население и дори западните вестници отбелязват ,че той е бил „изпъден”(13).

Трима изследователи на масонството се спират на влиянието на рода Сенклер в Шотландия. Кланът е много популярен.”Така например непрекъснато се споменаваше рода Сенклер, шотландска издънка на семейства Сен Клер и Жизор от Нормандия. Владенията му в Рослин са само на няколко километра  от някогашният храм на тамплиерите в Шотландия,а параклисът „Рослин” ,изграден някъде между 1446 и 1486 г.от край време е свързван и с франкмасонството и розенкройцерите. Нещо повече в указ издаден вероятно през 1601 г.представителите на семейство Сенклер са обявени за „потомствени велики магистри на шотландското масонство”Това е най-рано съхранилия се масонски документ в тесния смисъл на думата”. Изследователите отбелязват още”…според някои масонски източници предаваното по наследство велико магистърство е предоставено на семейство Сенклер от Яков II, крал на Шотландия от 1437 до 1460 г., времето на Рене Анжуйски”.(14)

Майкъл Бейджънт и Ричард Лий дават подробни данни за родът Сенклер. Поколения наред кланът изпраща своите синове в Шотландския гвардейски полк. В края на XVв.в гвардията служат едновременно трима негови представители. От 1473 до 1587 г. в редиците на полка има десетина представители на рода. Представители на Сенклер правят и дипломатическа кариера в континентална Европа. В началото на ХIV в.родът има и епископ –Уилям Сенклер. Неговият племеник,също Уилям е доверен човек на шотланският крал Брус. През 1329 г.той отива до Светите места за да отнесе и погребе там сърцето на краля. Намира смъртта си в Испания. Друг Уилям, век по- късно става адмирал на Шотландия ,а впоследствие и канцлер. През XV-XVI в.родът играе ключова роля в шотландската политика.(15)

През 1717 г.франкмасонството за пръв път се афишира официално. През 1736 г.като пръв велик  магистър на шотландското масонство е посочен граф.Уилям Сейнт Клер от Рослин(16).

Лайнъл и Патриша Фантроп разглеждат тайни знаци в параклиса Рослин и ги определят като протомасонски.Те отстояват тезата,че за франкмасонство може да се говори едва след публичната му поява през 1717 г.(17). Още тогава Шотландското масонство се е считало по- древно и  за превъзхождащо това в Англия и Франция (18).

Факт е,че масонството е добре прието през ХVIII  в. и в Османската империя(19). Според Великият майстор на Великата ложа  на Турция Ремзи Санвер първите ложи на територията на Османската империя са създадени в периода между 1730 и 1740 г. от чужденци и в тях се включват поданици на султана.За първи суверен Командор на Шотландския ритуал през 1864 г. е избран принц Абдул Халим, известен като Халим паша(20).

  В тази среда  Станислас Сенклер се е чувствал в свои води.

Цитирана литература:

1.Гаренов К.,За с.Черна нива,за столицата на офицера от Шуменския корпус Сенклер и за един самотен християнски гроб…В Сборник Тракия,т.VIII,с.59-75

2.Гаренов К.,цит.съч.

3.Дерибеев Б.,Земетръсна зона.,Пловдив,1988 г.,с.133

4.Стефанов Ив.,Д.,Чанков,Национално-освободителни борби в Източните Родопи.,Кърджали,1995 г., с.44

5.Стефанов Ив.,Д.,Чанков,цит.съч.,с48

6.Rodop  Türk Muvakkat (Guçici)Hükümeti.,Millet gazetesi.,06.04.2012;Гаренов К.,цит.съч.;Стефанов Ив.,Д.,Чанков,цит.съч.

7.Попконстантинов Хр.,Непокорните села в Родопските планини.1886/1887

8.Гаренов К.,цит.съч.

9.пак там

10.пак там

11.Дерибеев Б.,цит.съч.,с.137

12.пак там, с.136

13.пак там,с.139

14.Бейджънт М.,Лий Р., и Х.Линкълн,Светата кръв и свещения Граал.,С.,1994,с.,192

15.Бейджънт М.,Р. Лий,Орденът на тамплиерите и масонската ложа.,С.,1997 г.,139-141

16.Найт Кр.,Р.,Ломас,Ключът на Хирам.,С.,1998,с.361

17.Фантроп  Лайнъл и Патриша.,Тайни и загадки на масоните.,С.,2007 г.,с.,262

18.Палу Ж.,Масонството.Организация,ритуали,символи.,1998 г.,с.,105 и 112

19.Недков Д.,Третото хилядолетие на масонството.,Плевен,2000 г.,с.,27

20.Андонова З.,Тайни общества и комунизъм.,С.,2017,с.,176

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини