Източните Родопи бяха представени на конференция в Канада

Източните Родопи бяха представени като дестинация, развиваща успешно алтернативен туризъм, основан на запазената природа, местния фолклор и регионалното партньорство в мрежа, по време на международна конференция по въпросите на автентичния туризъм, организирана от Асоциацията за автентичен туризъм на Британска Колумбия (АТВС), в зимния курорт Уистлър, Канада, на 15 и 16 април 2014 г.
В презентацията си българския делегат Михаела Кирчева - координатор по екотуризъм в проект Новото тракийско злато наблегна на стратегическото положение на България между два континента, колоритните традиции на местната общност и усилията на Новото тракийско злато за разнообразяване на природата на Източните Родопи с нови тревопасни видове, запазвайки по този начин по естествен път мозаечния ландшафт и богатото биоразнообразие на планината.
"Успешното партньорство между холандски и български експерти в сътрудничество с местната общност доведе до полагането на основите на алтернативна зелена икономика в Родопите" - каза Михаела пред аудиторията, включваща 300 представители oт 9 страни от 4 континента.
Представена беше и инициативата "Rewilding Europe", за която Източните Родопи бяха номинирани като "Тракийските планини" през 2013 г и която направи силно впечатление на делегатите.
Участието в конференцията стана възможно благодарение на препоръката пред Световната асоциация за приключенски туризъм (АТТА) от страна на Българска асоциация за алтернативен туризъм (БААТ), член на която е и Новото тракийско злато. АТТА е партньор на АТВС в намирането на успешни примери за регионално сътрудничество от цял свят, довели до развитието на устойчив туризъм, запазване на традициите и отговорно отношение към природата. България беше единствен такъв пример от Европа. Останалите презентации включваха региони от Южна Африка, Намибия, Западна Австралия, Канада и САЩ.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини