12,25 лв. за килограм агнешко на едро в Кърджали

Пазарът на агнешко месо в страната е спокоен. 

За миналата седмица предлагането на едро на цяло агне се движи в ценовия диапазон от 12,25 лв./кг (Кърджали) до 16,00 лв./кг (Варна), без изменения на стойностите по области спрямо предходната седмица. Средната цена на едро на цяло агне е 13,64 лв./кг, с 0,3% по-ниска на седмична база, тъй като тази седмица не е отчетено предлагане на продукта на едро в Шумен. В големите търговски вериги (ГТВ) цялото агне се предлага на цени от 13,00 лв./кг до 15,59 лв./кг, като най-висока цена е отчетена в Бургас. При липса на ценови колебания по области, средната стойност за страната остава 13,64 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на продукта се запазват в рамките на 12,70 лв./кг (Перник) – 14,20 лв./кг (Велико Търново).

Средната цена на дребно за страната в ДТО бележи седмично повишение с 3,4%, до 13,72 лв./кг, тъй като тази седмица не е отчетено предлагане на продукта в по-малките магазини в София, където през предходната бе регистрирана най-ниската цена за страната. Средно за страната, цената на дребно на цяло агне в ГТВ е незначително по-ниска от тази в ДТО - с 0,08 лв./кг или с 0,6%.

През наблюдавания период най-голяма разлика между цената на едро и цената на дребно на цяло агне в ГТВ се наблюдава в Бургас (2,29 лв./кг), а най-малка - в Ловеч (0,20 лв./кг). Маржът между цената на едро и цената на дребно в ДТО е в диапазона от 1,30 лв./кг (Габрово) до 1,45 лв./кг (Велико Търново). Само в Бургас предлагането на цяло агне в ДТО е на по-ниска цена от тази на едро с 0,10 лв./кг. През изминалата седмица цените на едро на агнешкия бут продължават да се движат в широкия диапазон от 11,70 лв./кг до 18,83 лв./кг, съответно най-ниски в Пазарджик, а най-високи - в Благоевград и Русе. Само в две области се отчитат седмични ценови изменения в противоположни посоки – спад от 4,1% във Варна и покачване с 3,7% в Стара Загора.

В резултат, средно за страната, цената на едро на агнешки бут се понижава незначително с 0,1% спрямо предходната седмица, до 14,69 лв./кг. В големите търговски вериги агнешкият бут се продава най-евтино във Варна (10,49 лв./кг), а най–скъпо – в Бургас (16,49 лв./кг). Единствено във Варна, където е отчетена и най-ниската стойност за периода, е налице седмично изменение на цените – понижение с 27,6%. Това води до намаление на средната цена на дребно на агнешкия бут за страната в ГТВ с 4,5% спрямо предходната седмица, до 13,81 лв./кг. В ДТО предлагането на агнешки бут се запазва в границите от 11,80 лв./кг в Бургас до 15,10 лв./кг в Ловеч и Плевен.

Седмично изменение на цените се наблюдава само в по-малките магазини в София и Шумен – поскъпване съответно с 3,5 и 1%. Средната цена на продукта за страната е 13,64 лв./кг, с 0,3% по-висока спрямо предходния седмичен период. През изминалата седмица цените на дребно на агнешкия бут в ДТО са средно с 0,18 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ. Отново най-голяма разлика между цените в двата типа търговски обекти е отчетена в Бургас – 4,69 лв./кг.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини