Театърът започва годината с “Албена” от Йовков

Драматичният театър в Кърджали

Пиесата “Албена” от Йордан Йовков ще ни представи кърджалийският драматичен театър “Димитър Димов” в началото на тази година. Премиерата ще бъде на 15 януари от 19 часа. Режисурата е дело на директора на храма на Мелпомена в Кърджали Пламен Панев. В главните роли са Николина Харизанова, Калчо Иванов, Атанас Атанасов и др. От театъра се надяват на силен интерес от страна на кърджалийската публика ,която предпочита класически творби.

Ето какво пише самия Йовков за пиесата:

“Отгде е взет сюжетът на „Албена“? И защо това име, а не друго? Разказът „Албена“ изцяло ли е използуван за пиесата, или е само повод за написването й? — Отговорът на тия въпроси може би ще интересува читателите и аз се решавам да кажа няколко думи.

В навечерието на Балканската война бях учител в с. Мусубей, Добричко. Около това село имаше десетина вятърни мелници, които започнаха да отпущат крилете си и да замират една след друга, защото между двете махали на селото вече димеше коминът на една парна мелница. Аз често ходех в тая мелница, защото там винаги имаше какво да се види — събираха се разни хора, ставаха разни случки. Тук един ден стана и едно убийство, подобно на онова, което се описва в разказа и в пиесата. Разбира се, нито самата случка, нито самата жена бяха такива, както са в „Албена“. Аз се случих на самото място, когато откарваха жената в града, и онова, което най-много ме порази, беше туй, че въпреки виновността си, тя не беше изгубила симпатиите на мъже и жени от селото, които я изпращаха с плач. Ето къде се породи първата мисъл за „Албена“.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини