Каскада „Горна Арда” стана национален обект

Министерският съвет обяви проекта за изграждане на хидроенергийната каскада "Горна Арда" за национален обект и за обект с национално значение.

С взетото решение ще бъдат съкратени значително сроковете за провеждане на необходимите административни процедури за началото на изпълнението на проекта, съобщи пресслужбата на кабинета. Осъществяването на проекта "Горна Арда" ще допринесе значително за диверсификацията на енергийните източници и осигуряването на сигурност и непрекъсваемост на доставките; развитие на конкурентни енергийни пазари; изграждане на балансирана и добре развита енергийна инфраструктура; увеличаване на дела на произвежданата енергия от възобновяеми енергийни източници в съответствие с поетите ангажименти от българската държава за постигане на националната задължителна цел - 16 на сто, от общия енергиен микс до 2020 г., се отбелязва в съобщението.

С друго решение правителството прие "Хидроенергийна компания Горна Арда" АД да плати на "Национална електрическа компания" ЕАД разходите по строително-монтажните и други работи, извършени от "НЕК" върху имоти - държавна собственост, във връзка с изграждане на каскадата.

Източник: novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини