Почитаме на Свети Климент Охридски

Българската православна църква отдава почит на Свети Климент Охридски - средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език.

Православната църква го смята за един от светите Седмочисленици. На този ден и Софийският университет отбелязва своя патронен празник. Тази година той ще бъде отбелязан за 124-ти път.Университетът е първото българско висше училище. Занятията на Висшия педагогически курс започват на 1 октомври 1888 г. съвсем скромно, "без всякакъв шум, почти скрито от обществото". Това е рождената дата на българския университет. Според временния правилник педагогическият курс има за цел да "дава висше образование и да подготвя учители за средните училища".

Занятията започват с четирима редовни и трима извънредни преподаватели. Сред тях са Александър Теодоров-Балан, Любомир Милетич, Иван Георгов, всичките със солидно европейско образование и научни изяви, Станимир Станимиров - директор на Софийската класическа гимназия, както и Никола Михайловски, Йосиф Ковачев и Иван Данев.За пръв ректор е избран акад. Александър Теодоров-Балан - възпитаник на университетите в Прага и Лайпциг, доктор на Пражкия университет /1884 г./, преподавател по езикознание, диалектология и общославянска етнография.
През 1904 г. Висшето училище се преобразува в университет под името "Български университет братя Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово".Днес тържеството на СУ започва в 10,00 ч с поднасяне на венец пред паметника на Свети Климент Охридски, а след това продължава с приветствени слова и връчване на награди. По-късно в сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация ще бъде открита Постоянна музейна експозиция за историята на радиото в България.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини