Делегация от Ардино на посещение в Гърция

Делегация от Ардино, начело с кмета на общината Ресми Мурад, посети в събота гръцкия град Комотини. 20-членната група от бивши и настоящи учители, културни деятели и общественици участва в традиционната вечер на Съюза на учителите от турската общност в Западна Тракия по случай Деня на учителя - 24 ноември. Визитата  бе по покана на председателя на Съюза Сами Тораман. Големият интерес към мащабната проява събра над 500 млади и стари преподаватели в сватбения салон „Астрея” в близкото село Ясмос. Сред гостите, уважили вечерта, бяха депутати - представители на турската общност в Гръцкия парламент, кметове на общини и населени места от област Комотини, зам.-консулът на Турция в Комотини Алпер Атак, учители от турския град Люлебургаз.

Ресми Мурад произнесе кратко поздравително слово, в което отбеляза, че е щастлив да бъде на тази тържествена вечеря. „Със Сами Тороман сме приятели от 2008 година. От тогава за втори път ставам свидетел на топлото Ви гостоприемство по повод Деня на учителя. Уважавам много учителската професия. След моите родители, учителите ми винаги са били пример, модел за подражание в моя живот”, каза Ресми Мурад. Отправи пожелание дружеските контакти между учителите да прерасне в приятелства между хората от двете страни на Родопа планина.

На срещата бе представена книгата „Към края на една легенда” на Ибрахим Балталъ, главен редактор на списание „Родопски повей” .

Еднодневният престой на ардинци в южната ни съседка започна от град Ксанти. Нашите бяха посрещнати изключително радушно от представителя на домакините Нихат Османоглу. Групата разгледа съботния пазар за промишлени стоки в Ксанти. Ардинци  посетиха и сградата на най-старото Сдружение на местната турска общност /1926 г./. Посещението бе отразено в  паметната книга в централата на Сдружението.

На изпроводяк за Комотини кметът Ресми Мурад подари на Нихат Османоглу – ръководител на местния клон на Съюза на учителите, картина със символа на Ардино – Дяволският мост.

В Комотини нашите посетиха централата на Съюза на учителите. Там те бяха посрещнати от председателя на Съюза и горещ почитател и приятел на Ардино Сами Тораман. По време на кратката беседа бяха обсъдени възможните перспективи за сътрудничество между Комотини и Ардино в областта на образованието и културата. И двете страни изтъкнаха ползата от подобно сътрудничество и изразиха убеденост, че то трябва да продължи и занапред.

Кметът Ресми Мурад подари на Сами Тораман картина със символа на Ардино – Дяволският мост. От своя страна домакините дариха на ардинци новата книга на Ибрахим Балталъ „Към края на една легенда”, която да бъде предоставена на библиотеките на територията на общината.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини