Паметта на жертвите от т.нар. „Възродителен процес” почитат в Млечино

Изображение 1 от 2

    На 24 декември, събота от 10 часа пред чешмата-паметник в ардинското село Млечино ще се проведе възпоменателен митинг-мевлид в памет на жертвите от първия протестен митинг срещу т.нар. „Възродителен процес”  и по случай 32-годишнината от трагичните събития през 1984 година. На 24 декември 1984 г. в Млечино се събират над 3 000 души от околните села Горно и Долно Прахово, Башево, за да изразят своето несъгласие със смяната на турските си имена.
    Организатори на проявата са Общинският съвет на ДПС в Ардино съвместно с Местния съвет на ДПС в Млечино. Очаква се да присъстват председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, народни представители от Движението, кметове на общини и председатели на общинските съвети от областта, участници в драматичните събития на 24 декември 1984 г.

    Организаторите са изпратили покани до кметовете на побратимените ардински общини Нилюфер (Бурса) – Мустафа Бозбей, Картал (Истанбул) – Алтънок Юз, Къркларели – Мехмет Сиям Кесимоглу, ръководствата на Сдруженията за култура и сътрудничество „Егридерелилер” (Ардинци) в Бурса и „Балканлълар” (Балканци) в Истанбул, Сдружението на турските учители от Западна Тракия в Гърция, изселническите организации на Млечино, Горно Прахово и Башево в Люлебургас, Истанбул и Бурса. Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини