Езиковата печели награди и на състезание по природни науки

        На 17 и 18 ноември  2012г. в  гр. Пазарджик се проведе Национално състезание за ключови компетентности по природни науки. Според регламента на състезанието от всяка област могат да участват само двама състезатели. Област Кърджали бе представена от  ученици от ГПЧЕ ”Христо Ботев” – Аксин  Селями Мустафа от 10 клас и Филиз Сюлейман от 9 клас. Те бяха придружени  от преподавателката по физика Йовка Тананова.

      Състезанието се проведе в два кръга:  теоретичен и практически.

      В теоретичния кръг  сформираните на случаен принцип отбори от  по 6 ученици решаваха 4 задачи, свързани с познанията им по химия, физика и биология. Участниците в отборите решаваха задачите и подготвиха решението им за  представяне  пред публика в рамките на 5 минути. Всеки състезател представи по 1 задача. В този кръг Филиз и Аксин работиха в екип с ученици, по-малки от тях, като успешно се справиха с предизвикателството и успяха да поемат лидерската роля в екипите. Пред публика те представиха своите решения много атрактивно и  впечатляващо.

      Във втория ден от надпреварата учениците решаваха  експериментални задачи и също трябваше да презентират резултатите публично. Задачите бяха занимателни и с практическа насоченост на теми от ежедневието. Те трябваше да разпознаят изпъкнали и вдлъбнати лещи само по пътя на разсъждение и без апарати, да съставят примерно меню за здравословно хранене, да изследват наличието на Витамин С в различни видове натурални сокове, да разпознаят символите за третиране върху различни видове тъкани и да отговорят на въпрос „Знаем ли как да си перем дрехите?”.       

      Националната комисия даде висока оценка на работа на отборите като цяло и оцени усилията на учениците да търсят нови и нетрадиционни начини за намиране на решение на поставените задачи. Аксин и Филиз впечатлиха както своите съотборници, така и журито със своята компетентност и съобразителност, с изчерпателните си и оригинални отговори.  Втори отбор, в който участваше Филиз, се класира на второ място, а отборът на Аксин – на шесто място.

        Учениците от ГПЧЕ ”Христо Ботев” отново показаха, че се нареждат сред най-силните ученици в страната не  само в изучаването на чужди езици, но са силни и в областите на природните науки-  физика, биология и химия. За това голяма роля  имат техните преподаватели, които непрестанно се стремят да поднасят учебното съдържание в клас с помощта на нови интерактивни методи.

ГПЧЕ”Христо Ботев”                                                                                       

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини