Ние, народът: 22 щата искат да се отделят от САЩ

Почти веднага, след като президентът Обама спечели втори мандат, жителите на 22 щата, в това число и Арканзас, започнаха петиция за излизането им от Съединените щати и за сформиране на ново правителство.

Петицията е публикувана на правителствения сайт, озаглавен "Ние, народът", а създателят й цитира Декларацията за независимост. В нея се посочва, че "когато правителството се отклонява от правомощията, гласувани от народа, то хората имат право да го премахнат и да сформират ново правителство".

17 от въпросните щати са гласували за Мит Ромни на президентския вот. Според политолозите не е ясно дали политиката на Обама или предизборната му кампания са довели до тази дръзка петиция.

Отцепването не е нещо ново в историята на Арканзас. Щатът е един от 11-те, които се отделят и сформират конфедерацията в началото на Гражданската война. Оттогава насам редица избори и проблеми са предизвиквали отцепнически настроения, но никога досега не е имало толкова сериозни намерения.

Следващата такава възможност ще бъде през 2014 г., когато ще се проведат междинните избори за Конгрес, припомня ТВ7.

Декларацията за независимост започва с думите: "Ние, народът на Съединените щати, с цел да образуваме по-съвършен Съюз, да утвърдим справедливостта, да осигурим вътрешното спокойствие, да обезпечим съвместната отбрана, да допринесем за всеобщото благоденствие и да гарантираме благата на свободата за самите нас и за нашите потомци, съставяме и приемаме тази Конституция на Съединените американски щати."

Източник: profit.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини