Поне 200 деца аут от хасковските училища

Децата не стига че намаляват, ами и все по-малко ходят на училище

Над 200 деца не са ученици, макар да са във възраст подлежаща на задължително училищно образование. Семейства им обаче не са подали удостоверение за училищна заетост и ще бъдат орязани от детски, предупреждават хасковските Социални. Срокът за подаване на бележката бе 31-ви октомври. Крайните резултати още не са готови, но поне 200 семейства нямат ученици, поне на книга. 

Вероятно става дума за несериозност от страна на родителите или са забравили въпреки многократните ни напомняния, предположи шефката на социалните Златка Караджова. Възстановяването на детските става лесно, просто следващият месец необходимата бележка, заверена от съответното училище, трябва да бъде представена в хасковската социална служба. 

Любопитното е, че по отчетите на местната просвета, огромен процент от подлежащите на задължително училищно образование деца се обхващат от образователната система в региона. Например от над 1200 кандидатствали за гимназии с прием след 7-ми клас, само 47 не бяха записани в училище на трето класиране и бяха сред потенциално отпадналите от школската скамейка. Подобен е процента и от набора подлежащ на записване в първи клас. 

Излиза, че децата са записвани в училище, а два месеца по-късно вече не са ученици. Поне на книга. 

Поне по 200-300 деца всяка година трябва да са ученици, а към 31-ви октомври се оказва че не са, поясняват хасковските социални. Те обаче отдават феномена на несериозно отношение от страна на родителското тяло.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини