Apple взе патента за заоблен правоъгълник

Apple получи дългоочаквания патент за дизайн на устройство с контур във формата на правоъгълник със заоблени ъгли. Документът бе издаден от бюрото по патенти и търговски марки на САЩ. Формулировката е много широка и касае практически всички таблети. Не е ясно обаче дали новият патент ще даде предимство на Apple в делото срещу Samsung, съобщи arstechnica.com.

Дизайнът на таблет с корпус във формата на правоъгълник със заоблени ъгли (очертан с непрекъсната линия) вече е интелектулана собственост на Apple И досега компанията притежаваше патенти за дизайн на таблети, в които освен „правоъгълник” и „закръглени ъгли" фигурираха и други елементи от дизайна като бутон „Home". Новият патент игнорира тази „частност” - в него се говори само за контурите на таблета. Съгласно публикуването изображение, Apple има права върху контура, означен с непрекъсната линия, докато пунктираната линия се отнася до незначителни елементи. По такъв начин оформлението на фронталния панел може да бъде произволно, но главното е правоъгълният контур със заоблени ъгли, който вече принадлежи на Apple.

Според някои експерти, подобен дизайнерски патент дава изключителното право на Apple върху формата на функционален обект, така че 3-та страна не може да направи друго устройство с идентичен външен вид. Подобни патенти имат Microsoft за Xbox, Джордж Лукас за Йода и др.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини