Високоскоростен интернет тръгва в Минерални бани до 2 години по европроект

Високоскоростен интернет ще тръгне до две години в Минералните бани. Общината е едно от населените места, в които държавата ще започне изграждане на оптичната инфраструктура за достъп до глобалната мрежа.

Агенцията „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ и Министерство на регионалното развитие и благоустройството разписаха проекта за 20 млн. евро в Министерски съвет. Разработката е финансирана със средства по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Идеята е да бъде изградена широколентова опорна инфраструктура, която да осигури достъп до глобалната мрежа на общинските институции, училища и болници в отдалечените региони. Тя ще се използва от държавните ведомства за осъществяване на елементи от електронното управление, като например обмяна на дигитални документи. Освен това в общините и местата без никакъв осигурен достъп до интернет, мрежата ще се използва за свързването на крайните потребители с глобалната мрежа.

В срок от 12 месеца Държавната агенция трябва да избере частен изпълнител, както и да сключи договор с него. Проектът ще бъде завършен в рамките на две години. След като бъде изградена, инфраструктурата ще бъде предоставена за поддържане и управление на частни оператори.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини